Φουλ επίθεση του Κογκρέσου – Ανατρέπει την πολιτική Τραμπ και για την Παλαιστίνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηγέτες του Κογκρέσου συμφώνησαν να διαθέσουν 150 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ως βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βοήθεια την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέκοψε σχεδόν ολοκληρωτικά το 2017 και το 2018.

Αυτό περιλαμβάνει βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων για τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) και άλλα 75 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη πολιτικών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων και θεσμών, που δεν συνδέονται άμεσα με την ΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η διοίκηση του Προέδρου Donald Trump αποφάσισε να διακόψει όλες τις ενισχύσεις των Η.Π.Α. στους Παλαιστινίους, εκτός από την βοήθεια ασφαλείας που πηγαίνει στην υποστήριξη των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ. Αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ για να αποτρέψουν την τρομοκρατία στη Δυτική Όχθη και ισραηλινοί αξιωματούχοι πίεσαν τη διοίκηση να μην μειώσει τη χρηματοδότησή τους.
Ο κύριος λόγος πίσω από τη σειρά αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπή της βοήθειας ήταν το Παλαιστινιακό μποϊκοτάζ του Λευκού Οίκου για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017 και τη δήλωσή του ότι «απέσυρε την Ιερουσαλήμ από το τραπέζι». Η διοίκηση ήθελε να ασκήσει πίεση στους Παλαιστινίους για να αλλάξουν τη στάση τους και να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις πολιτικές του Trump.
Η συμφωνία προϋπολογισμού που συμφώνησαν οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ηγέτες στο Κογκρέσο τη Δευτέρα, θα χορηγήσει χρηματοδότηση σε ορισμένα προγράμματα και ιδρύματα που την έχασαν το 2018 ως αποτέλεσμα των περικοπών της διοίκησης. Αυτό περιλαμβάνει οργανώσεις που προωθούν τη συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα και νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που εξυπηρετούν τον παλαιστινιακό πληθυσμό της πόλης, καθώς και Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη.
Τα χρήματα που στήριζαν τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ, εν τω μεταξύ, περιπλέκονταν από έναν διαφορετικό παράγοντα: νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 2018 και υπογράφηκε σε νόμο από τον Trump, που εξέθετε την ΠΑ σε μαζικές αγωγές στα αμερικανικά δικαστήρια σχετικά με την προηγούμενη στήριξή της στην τρομοκρατία, αν λάμβανε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την Αμερική. Η νομοθεσία, γνωστή ως Νόμος για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, προκάλεσε πέρυσι την ΠΑ να ανακοινώσει την άρνησή της να δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες αγωγές που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε πτώχευση.
Το Κογκρέσο αγωνίστηκε το τελευταίο έτος να βρει μια «λύση» στη νομοθεσία που θα επέτρεπε στην ΠΑ να λάβει και πάλι ενίσχυση ασφάλειας. Η συμφωνία προϋπολογισμού αυτής της εβδομάδας περιελάμβανε μια λύση που φτιάχτηκε από διακομματικούς γερουσιαστές.
Η λύση θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ, αλλά ταυτόχρονα η ΠΑ θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πιθανότητα αγωγών στο αμερικανικό δικαστήριο εάν υποστηρίζει τρομοκράτες ή οικογένειες τρομοκρατών που έχουν βλάψει Αμερικανούς πολίτες.
Συμφωνώντας με την έγκριση του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, απέρριψαν το αίτημα του Λευκού Οίκου να παράσχει 175 εκατομμύρια δολάρια για ένα ειδικό ταμείο που θα μπορούσε να προχωρήσει προς την υποστήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ένα «Ταμείο Διπλωματικής Προόδου» και αργότερα να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους σε περίπτωση που σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: haaretz.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ