Αληθινές ιστορίες: Μια βουλευτής που δεν είχε πρόσωπο πολεμά τη Μαφία

Όταν δολοφονήθηκε ο σύζυγός της από μαφιόζους η Πιέρα Αϊέλο κατέδωσε τους δολοφόνους στις αρχές. Σήμερα είναι βουλευτής των Πέντε Αστεριών στο ιταλικό κοινοβούλιο και δραστηριοποιείται στη μάχη κατά της Μαφίας.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια η Πιέρα Αϊέλο είναι μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου. Πριν από τον Μάρτιο του 2018 η 52χρονη γυναίκα… ήταν σαν να μην υπήρχε. Τουλάχιστον με το πραγματικό της όνομα. Ο λόγος; Επί 27 χρόνια βρίσκονταν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για να γλιτώσει από τις απειλείς και τις επιθέσεις της Μαφίας.
Ως υποψήφια βουλευτής η Πιέρα Αϊέλο φορούσε για λόγους ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην πατρίδα της Σικελία είτε μάσκα, είτε ένα είδος φερετζέ. Όπως λέει μάλιστα «παρακαλούσα τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έβλεπαν το πρόσωπό μου να μην με φωτογραφίζουν και το σέβονταν».
aielo piera1
Με την καταγγελία των δολοφόνων του συζύγου της το 1991 παραβίασε την “ομερτά”, τον νόμο της σιωπής της Μαφίας. Από κοινού με τον άνδρα της, ο οποίος ήταν επίσης εγκληματικό στοιχείο και τον οποίο υποχρεώθηκε να παντρευτεί, διατηρούσαν πιτσαρία στην περιοχή Τράπανι της Σικελίας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1985, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες μαφιόζων ο πεθερός της. Έξι χρόνια αργότερα πληρωμένοι δολοφόνοι εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια της το σύζυγό της μέσα στο κατάστημά τους. Και όπως λέει η Πιέρα Αϊέλο, «είπα αρκετά και γνώριζα ότι η απόφασή μου να αποταθώ στην αστυνομία ήταν σωστή».
Μπορεί η Μαφία να ηττηθεί;
Από κοινού με την πεθερά της έγιναν πληροφοριοδότες της ιταλικής αστυνομίας και τέθηκαν υπό την προστασία του γνωστού ιταλού εισαγγελέα και αντιπάλου της Μαφίας Πάολο Μορσελίνο. Όταν η Μαφία δολοφόνησε τον διάσημο εισαγγελέα με εκρηκτικό μηχανισμό στο Παλέρμο η πεθερά της Πιέρα Αϊέλο μέσα στην απελπισία της αυτοκτόνησε. Η ίδια όμως, παρά το πλήγμα, ήταν αποφασισμένη: «Με νέο όνομα κατάφερα να δημιουργήσω οικογένεια, να βρω δουλειά και να έχω μια όσο το δυνατόν κανονική ζωή. Στο μεταξύ η Ιταλίδα βουλευτής έδειξε το πρόσωπό της γιατί όπως τονίζει «δεν μπορεί να έχεις δημόσιο αξίωμα και να κρατάς μυστική την εμφάνισή σου». Πάντως η αστυνομική προστασία της συνεχίζεται.
Ως βουλευτής η Πιέρα Αϊέλο επικεντρώνεται σε ζητήματα που γνωρίζει καλά. Είναι μέλος της επιτροπής Δικαιοσύνης και πρότεινε νόμο για τη βελτίωση των δικαιωμάτων όσων έχουν μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Παράλληλα δραστηριοποιείται έτσι ώστε οι αρχές να βοηθούν άτομα που έχουν πέσει θύματα εκβιασμού της Μαφίας.
Μπορεί όμως να ηττηθεί η Μαφία μια για πάντα; Για κάτι τέτοιο, απαντά η Πιέρα Αϊέλο, «χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας όχι μόνο στη Σικελία, αλλά και την υπόλοιπη Ιταλία, γιατί η Μαφία δεν είναι πια μόνο τοπικό πρόβλημα». Η 52χρονη θεωρεί ωστόσο ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας στη χώρα ότι οι συμπολίτες της την ψήφισαν και της εμπιστεύθηκαν ένα σημαντικό βουλευτικό αξίωμα.
Αλβίζε Αρμελίνι (dpa)
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ