Τουρκική στρατιωτική παρουσία νότια της Μεσογείου;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση καλείται να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη. Ανοίγει ο δρόμος για παρουσία της Άγκυρας και νότια της Μεσογείου;

Η βιαστική απόφαση του Πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Σάρατς να δώσει πράσινο φως στην έλευση τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη ανοίγει τον δρόμο στον Πρόεδρο της Τουρκίας να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας και νότια της Μεσογείου.
Πρώτα όμως επιβάλλεται να εκδοθεί απόφαση για στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η υπάρχουσα απόφαση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό αφορά μόνο την Συρία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδρά στην εμπλοκή της χώρας στα εσωτερικά της Λιβύης θα προκαλέσει αντιπαράθεση στην Βουλή αλλά ο Ερντογάν διαθέτει τις απαραίτητες συμμαχίες για να περάσει την απόφαση. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Λιβύη.
Καθοριστικός ο ρόλος της Ρωσίας
Καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη μέρα θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν και αποφασίστηκε να μεταβεί στην Μόσχα, με επιτροπή αποτελούμενη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Άμυνας και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για διαβούλευση με αντίστοιχη ρωσική.
Όπως είναι γνωστό η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ που προελαύνει προς την Τρίπολη ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στείλει προς στήριξη του τεθωρακισμένα ρωσικής κατασκευής.
Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι ευαίσθητες και η ένταση που αυξήθηκε με τις συμφωνίες ΑΟΖ και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραφε ο αμερικανοτραφής, τουρκικής καταγωγής, Σάρατς με την Άγκυρα, τώρα κορυφώνεται επικίνδυνα.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη
dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ