Βέλγιο: Δια νόμου η στρογγυλοποίηση στα ψιλά… Σιγά, εδώ το κάνουν με το έτσι θέλω κάποιοι μαγαζάτορες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ψιλά των 1 και 2 σεντ στο πορτοφόλι απλά βαραίνουν χωρίς να μπορείς να αγοράσεις κάτι. Το Βέλγιο τώρα δια νόμου καταργεί αυτά τα ψιλά. Ένα μοντέλο και για τη Γερμανία;

Σε κάποια γερμανικά σουπερμάρκετ στα ταμεία στρογγυλεύουν το ποσό. Αντί να δίνουν στους πελάτες ακριβώς κάθε σεντ, μπορούν να το στρογγυλεύουν και με αυτό τον τρόπο οι πελάτες κάνουν μια πάρα πολύ μικρή δωρεά. Το Βέλγιο έχει προχωρήσει μάλιστα όσον αφορά το θέμα και έχει θεσπίσει ειδικό νόμο. Από τις αρχές Δεκεμβρίου τα μαγαζιά πρέπει να στρογγυλοποιούν το ποσό στα πέντε σεντ. Ωστόσο οι πελάτες θα μπορούν να πληρώνουν και στο μέλλον με τα ψιλά των 1 και 2 σεντ.
Το βελγικό λιανεμπόριο κάνει λόγο για μια θετική εξέλιξη. Σχεδόν ένα μήνα μετά την ισχύ του σχετικού νόμου, οι εκπρόσωποί του δηλώνουν ότι η αρχή ήταν επιτυχημένη. «Συνολικά δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα» δηλώνει εκπρόσωπος του συνδέσμου. Μόνο λίγοι πελάτες παραπονέθηκαν και κάποιοι ρώτησαν εάν αυτή η στρογγυλοποίηση ισχύει και για κέρδη από στοιχήματα. Σύμφωνα με τον Βελγικό Σύνδεσμο Λιανεμπόρων, οι έμποροι εξοικονομούν χρήματα μέσω αυτών των αλλαγών.
Οι Γερμανοί αγαπούν τα μετρητά
Για τη Γερμανία όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν παρόμοια σχέδια, όπως δήλωσε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας σε έκθεση της Κομισιόν του 2018, σύμφωνα με την οποία τα ψιλά του 1 και 2 σεντ έχαιραν αποδοχής από τον κόσμο.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσαν να καταργηθούν κάποια μεμονωμένα κέρματα, ωστόσο όμως σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όσον αφορά τη στρογγυλοποίηση σε εθνικό επίπεδο, εκεί δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία. Εκτός από το Βέλγιο και η Ολλανδία έχει προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση.
Στη Γερμανία υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες. Για παράδειγμα το νησί Βανγκερόγκε στη βόρεια Θέλασσα δεν προμηθεύεται πλέον νομίσματα 1 έως 5 σεντ από την τράπεζα Jever και αυτό γιατί είναι υψηλά τα έξοδα μεταφοράς των κερμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο του νησιού Μαρσέλ Φανγκόρ δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία αρνητική συνέπεια. Περιμένει μόνο να δει πώς πραγματικά θα εξελιχθούν τα πράγματα, όταν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά γεμίσει το νησί.
Οι πληρωμές με μετρητά είναι ο τρόπος πάντως που προτιμούν ακόμα οι Γερμανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε το 2017, το 74% εξακολουθεί να πληρώνει κυρίως με μετρητά. Τρία χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 80%.
Σόνια Βουρτσάιντ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ