21/04/2021

Η Ιταλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της λιβυκής κρίσης

H ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Θεωρεί ότι απαιτείται πολιτική λύση και κρίνει ότι τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια συνεργασίας είναι άκυρα.

Είναι σαφές ότι Ιταλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να ορίσει ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενες μέρη.

Η Ρώμη θεωρεί άκυρα τα τούρκο-λιβυκά μνημόνια αλλά συγχρόνως διατηρεί ανοικτή γραμμή με όλους τους παίκτες: ο στρατηγός Χαφτάρ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την ιταλική πρωτεύουσα, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε στην Τρίπολη τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με διαρροές, άποψη της Ρώμης είναι ότι οι Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει να πάρουν μέρος στην Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κόντε: Χρειάζεται πολιτική λύση στη Λιβύη

«Χρειάζεται μια πολιτική λύση και για να το πετύχουμε θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός», τονίζει ο Κόντε. Και θεωρεί ότι η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, η Ιταλία ετοιμάζει ένα «πακέτο προτάσεων» για την Λιβύη, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα στην γαλλική και την γερμανική κυβέρνηση. Διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Κύριος στόχος είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος της Τρίπολης με την Βεγγάζη. Χωρίς να έχει προηγηθεί βέβαια τουρκική στρατιωτική εμπλοκή, όπως δήλωσε ανοικτά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Και ασφαλώς χωρίς να ξαναχάσει, η Ιταλία μεγάλο μέρος της επιρροής της στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, όπως είχε συμβεί αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ