Η Πρωτοχρονιά και το hangover του ρεβεγιόν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τέλος της χρονιάς που περνά και η είσοδος του νέου χρόνου συνοδεύονται από πυροτεχνήματα, πάρτι και άφθονη… σαμπάνια. Αλλά τι γίνεται με το ενοχλητικό hangover της επόμενης μέρας; Υπάρχει γιατρικό;

Πρωτοχρονιά χωρίς σαμπάνια δεν γίνεται. Αλλά συνήθως το ξέφρενο πάρτι του ρεβεγιόν συνοδεύεται από δυσάρεστες συνέπειες, όπως το hangover της επόμενης μέρας. Το hangover πλέον προσδιορίζεται ως αρρώστια. Μάλιστα στη Γερμανία υπάρχει και σχετική δικαστική απόφαση. Σύμφωνα τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου τoυ κρατιδίου της Έσσης στην Φρανκφούρτη, η κόπωση, η ναυτία και ο πονοκέφαλος που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φτάνουν στα όρια αντοχής το ανθρώπινο σώμα, εξασθενώντας το. Στη Γερμανία επίσης απαγορεύονται διαφημίσεις τροφίμων που υπόσχονται γρήγορη ανακούφιση από το hangover.
Oι συνέπειες της μέθης συγκαταλέγονται στις ασθένειες, οι οποίες κατά κανόνα δεν απαιτούν ιατροφαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη του hangover αλλά και τη διατροφή που ενδείκνυται για την αντιμετώπισή του.
Τζίνσενγκ, νερό καρύδας, χυμός ντομάτας…
Για παράδειγμα Κορεάτες ερευνητές μελέτησαν την επίδραση ενός κόκκινου ροφήματος με το βότανο τζίνσενγκ. Σε ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και είχαν πιει στη συνέχεια ρόφημα με τζίνσενγκ, παρατηρήθηκε ότι αυτό βοήθησε στη γρήγορη διάλυση της αλκοόλης στο αίμα. Ινδοί ερευνητές από την άλλη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην αντιμετώπιση του hangover επιδρά ευεργετικά ένα ρόφημα με χυμό αχλαδιού, χυμό λάιμ και νερό καρύδας. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη το παραπάνω ρόφημα μπορεί να έχει ακόμη πιο άμεσα ευεργετικές συνέπειες, εάν συνδυαστεί με χυμό ντομάτας και αγγουριού – βέβαια ο παραπάνω συνδυασμός δεν είναι μάλλον ό,τι πιο εύγευστο.
Η προσπάθεια να απαλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ είναι πανάρχαια υπόθεση. Σύμφωνα με τη βρετανίδα ιστορικό της ιατρικής Βίβιαν Νιούτον οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν προσπαθήσει να βρουν το αντίδοτο στην μέθη. Μάλιστα έχει βρεθεί και ένας πάπυρος ηλικίας 2000 ετών, όπου περιγράφονται ακριβώς τα συμπτώματα του hangover. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα αποτελέσματα της αναζήτησης των αρχαίων Αιγυπτίων.
Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει δώσει οριστικές λύσεις για τους γερούς πότες. Αυτό πάντως που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι στην κατανάλωση αλκοόλ έχει σημασία τι και πόσο πίνεις. Για παράδειγμα το μπέρμπον προκαλεί αποδεδειγμένα χειρότερο hangover από ό,τι η βότκα. Kαι επίσης εφιστούν την προσοχή σε όλους όσους στο ρεβεγιόν ή σε κάθε έξοδο έχουν την τάση για ένα ποτηράκι παραπάνω.
Όπως λέει ο Κάι Χένσελ, γιατρός που συμμετείχε σε αντίστοιχες έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Βίτεν: «Στο τέλος-τέλος ο κάθε άνθρωπος νιώθει διαφορετικά το hangover. Είναι μια υποκειμενική κατάσταση, όπως και το βίωμα του πόνου σε κάθε άνθρωπο».
Κάτια Ρέτερ, dpa
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ