Δολοφονία Σολεϊμάνι – Και τώρα τι;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμάνι από τους Αμερικανούς -Το ντόμινο των εξελίξεων και οι αντιδράσεις -Άπαντες σε επιφυλακή

Ο Ιρανός στρατηγός επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας Quds των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης επί 22 έτη, Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε τα ξημερώματα σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική ενέργεια»…
«Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες» της ενέργειας αυτής που βάζει σε «περιπέτειες» την περιοχή, προειδοποίησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον Σολεϊμάνι «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα — του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία — τα τελευταία χρόνια.
Η αντίδραση Ρωσίας και Βρετανίας
Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:
“Οι πληροφορίες για το θάνατο του διοικητή των ειδικών δυνάμεων «Quds» Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν Κ. Σολεϊμάνι κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης προκαλούν ανησυχία. Η κίνηση της Ουάσινγκτον έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στα πολύπλοκα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη Μέση Ανατολή, αλλά οδηγούν σε έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή”.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab από την πλευρά του, ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση:
“Πάντα αναγνωρίζουμε την επιθετική απειλή που θέτει το ιρανικό σώμα Quds, υπό την ηγεσία του Qasem Soleimani. Μετά από το θάνατό του, καλούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. Η περαιτέρω σύγκρουση δεν είναι προς συμφέρον μας”.
Επανενεργοποίηση της αντιαμερικανικής πολιτοφυλακής
Ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία.
«Δίνω εντολή σε όλους τους μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον Στρατό του Μαχντί, την Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας, και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ», αναφέρει στην ανακοίνωση.
Ο Καΐς αλ-Χαζάλι, ένας διοικητής του φιλοϊρανικού συνασπισμού στο Ιράκ, κάλεσε «όλους τους μαχητές» να είναι «έτοιμοι».
«Ας είναι έτοιμοι όλοι οι μαχητές της αντίστασης επειδή αυτό που μας περιμένει είναι μια μεγάλη νίκη», γράφει ο Χαζάλι σε χειρόγραφη επιστολή του την οποία αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε, ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμάνι.
Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του Ιράν
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκαλείται εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη» ανήγγειλε ο εκπρόσωπός του Κεΐβάν Χορσαβί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.
Μέσα στις «επόμενες λίγες ώρες, θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η εγκληματική ενέργεια» των Αμερικανών, η «επίθεση εναντίον του διοικητή Σολεϊμάνι στη Βαγδάτη, που είχε συνέπεια να γίνει μάρτυρας», είπε ακόμη.
Η πολιτική ηγεσία του Ιράν αναφέρεται συχνά σε χώρες και δυνάμεις που εναντιώνονται στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής με τους όρους «μέτωπο της αντίστασης» ή «η αντίσταση».
Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί για τις “ταρζανιές” του Τραμπ
Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ.
«Ο Κασέμ Σολεϊμάνι ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών» και «δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του», υπογράμμισε ο Ένγκελ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε», πρόσθεσε.
«Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση με το αμερικανικό κοινοβούλιο… Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου… Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες».
Σε πολύ διαφορετικό, πανηγυρικό τόνο, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον θάνατο του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού, κατ’ αυτήν «αρχιτρομοκράτη», δηλώνοντας «υπερήφανη» που ο πρόεδρος Τραμπ έπραξε «το σωστό».
.
https://twitter.com/HassanRouhani/status/1213009152093696005
https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212989051093028864
https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212995728395636736
https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212998634264027136
https://twitter.com/khamenei_ir/status/1213003287768772608

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ