Η «σκακιέρα« της ανατολικής Μεσόγειου – Όλα τα δεδομένα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ενεργειακά, η Λιβύη και οι διμερείς συναντήσεις…

Οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου ξεκίνησαν με τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με ενεργειακούς κολοσσούς για τα τεμάχια της ΑΟΖ της.
Η Τουρκία άρχισε έκτοτε τις προκλητικές κινήσεις, οι οποίες καταδικάστηκαν διεθνώς, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλα αυτά, η Τουρκία κλιμάκωσε τις κινήσεις της υπογράφωντας το μνημόνιο με τη Λιβύη.
Λίγο αργότερα υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, θεμελιώνοντας την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.
«Φαίνεται πως ο αγωγός δεν δρα ανταγωνιστικά με τη Ρωσία καθώς θα μπορεί να μεταφέρει μικρές ποσότητες. Η Τουρκία από την άλλη έχει σοβαρές ενστάσεις. Αλλά δεν βρίσκεται σε θέση να υπονομεύσει αυτό το έργο, δεδομένου πως η συμφωνία στηρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε στο euronews ο Κωνσταντίνος Φίλης.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fq0qVe2oJB8&w=711&h=400]
.
«Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 2,000 χιλιομέτρων, ο οποίος εμπορικά είναι πάρα πολύ ακριβός. Βασικά πρόκειται για αντίποινα στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας του αγωγού σε κυβερνητικό επίπεδο» λέει ο Δρ. Αχμέτ Σεζέν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου.
Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να μην στείλει στρατό στη Λιβύη, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε μέσω του euronews την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο.
«Τα ενεργειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να γίνουν είτε αιτία ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης είτε να γίνουν αντικείμενο διαμάχης και να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις στην περιοχή» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, την ώρα που μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί και διμερής συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Άγκυρα, με τα ενεργειακά και τη Λιβύη στο επίκεντρο.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ