Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο μισητός στους Ιρανούς ένας Αμερικανός πρόεδρος, όπως είναι σήμερα ο Τραμπ

Ένωσε τους Ιρανούς ο θάνατος Σολεϊμάνι.

Το περασμένο Νοέμβριο διαδηλωτές και οπαδοί της κυβέρνησης συγκρούονταν βίαια για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Μετά το θάνατο του στρατηγού Σολεϊμάνι ωστόσο διαδηλώνουν μαζί και ζητούν εκδίκηση από τους Αμερικανούς.
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, οπαδοί και αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος διαδηλώνουν μαζί στις εκδηλώσεις μνήμης και τις πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι. Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι και ο φοιτητής Εχσάν, ο οποίος δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πλήγμα εναντίον μας». Ο 26χρονος δεν ανήκει στους υποστηρικτές του καθεστώτος. Θεωρεί ωστόσο ότι «αυτά τα διευθετούμε μεταξύ μας. Δεν αφορά τους Αμερικανούς».
Μόλις πριν από δύο μήνες διαδηλωτές και οπαδοί του ισλαμικού καθεστώτος συγκρούονταν βίαια με αφορμή την αύξηση των τιμών καυσίμων. Εδώ και μερικές μέρες δεν θρηνούν μόνο μαζί, αλλά ζητούν εκδίκηση. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα πως «ο θάνατος του στρατηγού Σολεϊμάνι δεν δίχασε τους Ιρανούς, όπως προσδοκούσε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά τους ένωσε».
soleimani qasim kideia1
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης στην Αχβάζ, την Γκομ, αλλά και τη γενέτειρα του στρατηγού Κερμάν, όπου τουλάχιστον 50 άτομα ποδοπατήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πανικός μεταξύ των συγκεντρωθέντων. Ως συνέπεια οι ιρανικές αρχές από φόβο για νέα τραγωδία ανέλαβαν τον ενταφιασμό της σορού, κάτι που έγινε αργότερα.
Πότε Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν τόσο μισητός όσο ο Τραμπ
«Ο Σολεϊμάνι ήταν καλός και πιστός στρατιώτης που υπερασπίστηκε για πολλές δεκαετίες τη χώρα μας», λέει ο 43χρονος Μπέχναμ. «Τι θα γίνονταν αν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλλε στο Ιράν δεν θέλω καν να το φανταστώ. Ο Κασέμ το απέτρεψε αυτό γι αυτό και θα του είμαστε για πάντα ευγνώμονες», προσθέτει. Επί σειρά ετών ο Ιρανός στρατηγός συντόνιζε τη μάχη των συμμάχων του Ιράν κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ακόμα και Ιρανοί που δεν έχουν τίποτα εναντίον των ΗΠΑ υιοθετούν τώρα συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αμερικανούς». Μια 39χρονη αποκαλεί τον Τραμπ «εντελώς ηλίθιος» και τονίζει ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κανένα δικαίωμα να σκοτώνει σε ξένη χώρα ένα Ιρανό στρατιώτη, μόνο και μόνο επειδή τα συμφέροντα που υπηρετεί είναι διαφορετικά».
Στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του στρατηγού Σολεϊμάνι ήταν η εξασθένιση της ιρανικής ηγεσίας. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις επικήδειες τελετές δείχνει ωστόσο ότι τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και όλοι, οπαδοί και αντίπαλοι, μιλούν πλέον μόνο για εκδίκηση.
Ποτέ στο παρελθόν, ούτε καν στο ξεκίνημα της ιρανικής επανάστασης το 1979, δεν ήταν τόσο μισητός στους Ιρανούς ένας Αμερικανός πρόεδρος, όπως είναι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Φαρσίντ Μοταχάρι, Τεχεράνη
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ