Πενταμερής Καΐρου: Το κοινό ανακοινωθέν των δέκα σημείων -"Η Τουρκία να παύσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας στο Κάιρο – 8 Ιανουαρίου 2020. Θυμίζουμε ότι συμμετείχε και η Ιταλία ως παρατηρητής -ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας

Πενταμερής Καΐρου: «Στη Λιβύη το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς από την Τουρκία όπως σε Κύπρο και Αιγαίο»
1. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου, Ελλάδας συναντήθηκαν στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως των αυξημένων εντάσεων που συντηρούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή αυτή, ενώθηκαν από τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών σε συμβουλευτικό πλαίσιο.
2. Οι Υπουργοί τόνισαν τη στρατηγική φύση της σχέσης των αντίστοιχων κρατών τους λόγω γεωγραφικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, σε πλήρη συμφωνία και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η σχέση αποτελεί ισχυρή βάση συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Οι Υπουργοί επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν πρόσθετες κοινές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες πρωτίστως συρρέουν οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση.
3. Οι Υπουργοί έκριναν ότι η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας του Νοεμβρίου μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Fayez Sarraj, του Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης, συνιστά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν ότι τα εν λόγω μνημόνια υπονόμευαν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται και τα δύο ως άκυρα.
4. Επιπλέον, το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που υπονοεί την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες. Επιπλέον, οι Υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο. Από αυτή την άποψη, οι Υπουργοί καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της. Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να παύσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης.
5. Οι Υπουργοί έκριναν ότι το μνημόνιο ασφαλείας και κάθε απόφαση αποστολής στρατιωτικών στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή παράβαση της απόφασης 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση.
6. Στο πλαίσιο αυτό, οι τέσσερις Υπουργοί υπογράμμισαν τη βαθιά ανησυχία τους όσον αφορά τις πρόσφατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουν από την Τουρκία να ενεργήσει υπεύθυνα και να τονίσει την αναγκαιότητα των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου να συνεργαστούν με καλή θέληση και εποικοδομητικά να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μεσογείου βάσει του διεθνούς δικαίου.
7. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη και επαναφοράς της σταθερότητας στη Λιβύη. Οι Υπουργοί τόνισαν τη συνολική δέσμευσή τους να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να αποφύγουν την κλιμάκωση εκεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί των τεσσάρων κρατών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του SRSG Ghassan Salame, στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και στη διαδικασία του Βερολίνου.
8. Οι Υπουργοί τόνισαν την αποφασιστικότητα των αντίστοιχων κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία με σκοπό την αύξηση της ευημερίας των λαών τους. Τόνισαν επίσης την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αμοιβαίο συντονισμό των θέσεών τους και τα μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών τους και της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων μέσω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
9. Συμπερασματικά, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και στην ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουν όλα τα κράτη της περιοχής, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι η επίτευξη της ανάπτυξης θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και ότι ο στόχος αυτός παρακωλύεται επί του παρόντος από τις συνεχιζόμενες κρίσεις που πρέπει να επιλυθούν σοβαρά το συντομότερο δυνατό.
10. Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ