Ρίσκο για την ΕΕ ο ενεργειακός άξονας Μόσχας-Άγκυρας… Tα Βαλκάνια στη διακλάδωση του Turk Stream

«Μια διακλάδωση του Turk Stream περνά από τη Βουλγαρία και συνεχίζει για Σερβία, Ουγγαρία και Βοσνία. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Αθήνα και Σκόπια», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Τα Βαλκάνια στη διακλάδωση του Turk Stream».

Η FAZ παρατηρεί ότι «με μια πρώτη ματιά η σύνδεση στον νέο αγωγό μοιάζει συμφέρουσα. Όμως έτσι Μόσχα και Άγκυρα αποκτούν πρόσβαση σε κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας των εύθραυστων κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να ανησυχήσει την ΕΕ, η οποία έχει χάσει σημαντικό μέρος της επιρροής της στην περιοχή μετά το όχι του Γάλλου προέδρου Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε περίπτωση που Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι δεν παίξουν ένα πιο ενεργό ρόλο στην νότια Ευρώπη θα παραγκωνιστούν από άλλες δυνάμεις».
«Πολιτικοί επιστήμονες μιλούν για “ενεργειακό άξονα Μόσχας-Άγκυρας”, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη, γράφει η Die Welt με τίτλο “Ο ενεργειακός άξονας Μόσχας-Άγκυρας: Ένα ρίσκο για την ΕΕ”.
Αρχικά στα σχέδια των Ευρωπαίων ήταν η Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο εταίρο σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Όμως με την νέα ενεργειακή τους συμμαχία, Μόσχα και Άγκυρα είναι πλέον σε θέση να ασκήσουν πιέσεις στην ΕΕ. Για να πετύχει αυτό το στόχο ο πρόεδρος Ερντογάν είναι έτοιμος να ενισχύσει ακόμα και την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, μιας και η Τουρκία δεν διαθέτει δικό της φυσικό αέριο και αναγκάζεται να το εισάγει. Σε αναζήτηση εταίρων εκτός της ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος έπεσε στις ανοιχτές αγκάλες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τον Turk Stream η Τουρκία αποδέχεται έναν ισχυρότερο ρόλο της Ρωσίας στον εφοδιασμό της με ενέργεια, από τη στιγμή που ο νέος αγωγός θα καλύπτει το 35% των τουρκικών αναγκών σε φυσικό αέριο».
Στέφανος Γεωργακόπουλος
dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ