Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Χαφτάρ -“Απόρριψη των ρωσοτουρκικών παρεμβολών”

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον Λίβυο υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπαασάγκα και τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ στη Ρώμη στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λιβύη:
“για να επαναλάβουν σε όλα τα κόμματα της Λιβύης την κρίσιμη σημασία να σφυρηλατήσουν μια ανθεκτική πολιτική λύση στην κρίση που θα απακλιμάκωνε τη στρατιωτική δραστηριότητα και θα χαράξει μια πορεία προς καλύτερο μέλλον για όλους τους Λιβύους.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιλάμβανε τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας για τις Υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Victoria Coates, τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ και τον Αναπληρωτή Βοηθό Υφυπουργό για το Μαγκρέμπ και τις Αιγυπτιακές Υποθέσεις Henry Wooster.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία της κυβέρνησης για τοξικές ξένες παρεμβολές στη σύγκρουση και επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης. Η ανάπτυξη Ρώσων μισθοφόρων για λογαριασμό του εθνικού στρατού της Λιβύης και μαχητών από τη Συρία που υποστηρίζονται από την Τουρκία, η οποία συμμαχεί με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, έχει υποβαθμίσει σημαντικά την ασφάλεια, εις βάρος όλων των Λίβυων.

Οι επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες εναντίον του αεροδρομίου Mitiga της Τρίπολης και ο αδιάκριτος βομβαρδισμός των κατοικημένων γειτονιών στην πρωτεύουσα συμβάλλουν σε θανάτους αμάχων και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Τρίπολη. Όλα τα υπεύθυνα μέρη της Λιβύης πρέπει να τερματίσουν αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση και να απορρίψουν την καταστροφική συμμετοχή των ξένων δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν όλες τις γνήσιες προσπάθειες για τον τερματισμό αυτής της βίας και την επίτευξη μιας ειρηνικής, ασφαλούς και ευημερούσας Λιβύης. Στις συζητήσεις, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ενθάρρυνε και τα δύο μέρη να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και να αδράξουν αυτή τη στιγμή για να επιστρέψουν στις πολιτικές συνομιλίες εντός της Λιβύης, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινή βάση για την πρόοδο στα ζητήματα που τα χωρίζουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τον πολιτικό διάλογο που διευκολύνεται από τον ΟΗΕ και να ενισχύσουν συγκεκριμένες προσπάθειες για την διάλυση των πολιτοφυλακών, την επίτευξη δίκαιης κατανομής των πόρων και την πρόληψη εξτρεμιστικών στοιχείων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη μετάβαση της Λιβύης στην απόκτηση πολιτικής εξουσίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ