Άνοιγμα της ΕΕ στην Αίγυπτο για συνεργασία στο θέμα της Λιβύης

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fatah al-Sisi και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel συμφώνησαν την Κυριακή για τη σημασία μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη, σχεδιάζοντας την ενίσχυση των διαύλων διαβούλευσης μεταξύ της Αιγύπτου και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι δύο πρόεδροι υποστήριξαν ότι κάθε διακανονισμός πρέπει να διατηρήσει τους εθνικούς θεσμούς της Λιβύης, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κατά τρόπο που θα εμποδίζει “παράνομες ξένες παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή”, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Ο Michel επαίνεσε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου, ειδικά ότι η Αίγυπτος έχει πολιτικό βάρος σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, γεγονός που αποτελεί σημείο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή εν μέσω αναταραχών στις διάφορες γειτονικές χώρες.

Επικρότησε επίσης τις προσπάθειες της Αιγύπτου κατά της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας. Από την πλευρά του, ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ στο θέμα αυτό για την επίλυση αυτών των προκλήσεων από τις ρίζες τους.

Οι συνομιλίες περιείχαν επίσης την αφρικανική ήπειρο, καθώς η Αίγυπτος είναι ο σημερινός επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης. Ο Sisi και ο Michel μίλησαν για συνεργασία στον τομέα της ανοικοδόμησης και της ανάπτυξης μετά από συγκρούσεις, όπου ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μεταφέρει την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του προς το νότο για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων μαζί με την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ