Τι βλέπουν για την παγκόσμια οικονομία οι αναλυτές

Ένα εκρηκτικό μείγμα, την ώρα που το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό.

Το ράλι των μετοχών και των ομολόγων που όλοι μισούν θα συνεχιστεί το 2020. Αυτή είναι η ετυμηγορία κάποιων από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς αναλυτές και επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

Αυτοί οι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν επίσης μέτρια κέρδη στην αγορά εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας και τα υψηλής απόδοσης ομόλογα-σκουπίδια. Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, το 2020 προετοιμάζονται για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη συνδυασμένη με πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σημαίνουν αυξημένη μεταβλητότητα τις χρηματιστηριακές αγορές.

Αυτά είναι αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις και τα ερωτηματολόγια.

Greg Peters, επικεφαλής στρατηγικής στην PGIM Fixed Income της Νέας Υόρκης

«Βλέπω την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου [σήμερα στο 1,9%] στο 1,6%… αγοράζω χρέος CCC στην αγορά “σκουπιδιών” υψηλής απόδοσης, ΑΑΑ CLOs (ενεχυριασμένες δανειακές υποχρεώσεις) και BBB εταιρικά ομόλογα».

«Μια πληθωριστική έκρηξη θα με ενοχλούσε. Αλλά, εντέλει, κάθε κίνηση υψηλότερα στα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητική για το επικίνδυνο ενεργητικό. Ετσι, μια αύξηση στα πραγματικά επιτόκια είναι το σημείο που εστιάζω. Νομίζω ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι κάπως υπερβολικός».

«Ενας δημοκρατικός υποψήφιος περισσότερο αριστερόστροφος θα μπορούσε να εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές, λιγότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις υπόβαθρο, υψηλότεροι φόροι κ.λπ. Ωστόσο εκτός εάν πιστεύεις ότι θα γυρίσει ανάποδα η Γερουσία, δεν βλέπω τις αγορές να φρικάρουν».

Rebecca Patterson, πρώην επικεφαλής επενδύσεων στην Bessemer Trust της Νέας Υόρκης (μετά τη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι μετακινήθηκε στην Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου ως υψηλόβαθμη επενδυτής)

«Για τον S&P 500 πιστεύουμε ότι ένας στόχος για το 2020 στις 3.300 μονάδες είναι λογικός [σήμερα στις 3.221]. Αυτό προϋποθέτει σταθερούς πολλαπλασιαστές και αξιοπρεπή, αν και όχι πολύ συναρπαστική, αύξηση κερδοφορίας».

«Μπαίνουμε στο 2020 διατηρώντας το ίδιο χαρτοφυλάκιο τίτλων που είχαμε το 2019. Επί των μετοχών, έχουμε μια προτίμηση προς τις ΗΠΑ, και από την οπτική του στιλ προς την ανάπτυξη και την ποιότητα, αν και οριακά προσθέσαμε πιο κυκλική έκθεση αυτό το φθινόπωρο, για να καλυφθούμε αν η παγκόσμια ανάκαμψη αποδειχτεί πιο ουσιαστική απ’ όσο περιμένουμε. Με τη μεταβλητότητα τόσο χαμηλή, βλέπουμε επίσης ελκυστικές ευκαιρίες σε παράγωγα μετοχών αντί να διακρατούμε όλη την έκθεσή μας απευθείας σε μετοχές».

«Εχουμε τοποθετηθεί καλά για ένα “μέτριο” 2020 ή ακόμα ένα πλαίσιο χαμηλότερης ανάπτυξης. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το σενάριο στο οποίο έχουμε επιβράδυνση, η οποία εξελίσσεται σε μέτρια ύφεση σε μια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες έχουν λίγα περιθώρια να προσφέρουν αντισταθμιστική στήριξη και οι κυβερνήσεις δεν έχουν συμφωνήσει για το πόση ή τι είδους δημοσιονομική στήριξη θα προσφέρουν».

Τι θα κάνατε ίσως διαφορετικά, αν γίνει γνωστός ο υποψήφιος των δημοκρατικών;

«Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να αντιδράσουμε υπερβολικά. Η ιστορία και η κοινή λογική μάς λέει ότι αυτό που ειπώθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα συμβεί μετά τις εκλογές».

Richard Bernstein, επικεφαλής της Richard Bernstein Advisors στη Νέα Υόρκη

«Τα χαρτοφυλάκιά μας είναι τοποθετημένα για συνέχιση της επιβράδυνσης στα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ καθώς είμαστε “overweight” σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, υγεία, υποδομές, μεγάλη κεφαλαιοποίηση και τίτλους υψηλής ποιότητας και επιταχυνόμενης ανάπτυξης στην Κίνα, κυρίως σε κυκλικά καταναλωτικά. Εχουμεεπίσης ευμεγέθεις θέσεις σε TIPS (αμερικανικά ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό).

«Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται ευαπόδεικτα με μηδενικό πληθωρισμό και οι αμερικανικές αγορές υπερβαίνουν τις μη αμερικανικές. Με άλλα λόγια, μια απόλυτη επανάληψη του 2019 θα πλήξει την απόδοσή μας».

Τι θα κάνατε ίσως διαφορετικά, αν γίνει γνωστός ο υποψήφιος των δημοκρατικών; 

«Νομίζω ότι οι επενδυτές πρέπει να ηρεμήσουν. Κατ’ αρχάς αν κάποιος ανησυχεί για έναν αριστερόστροφο προεδρικό υποψήφιο, πρέπει να εξετάσει το εάν η Γερουσία θα γυρίσει από Ρεπουμπλικανική σε Δημοκρατική. Αυτό φαίνεται απίθανο. Δεύτερον, είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Scott Minerd, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheim Partners της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια

«Βλέπω τις 3.500 στον S&P 500, κατ’ ελάχιστο. Περισσότερο ενδιαφέρων είναι ο Nasdaq, τον οποίο βλέπω στις 10.000 μονάδες κατ’ ελάχιστο. Η απόδοση στο αμερικανικό 10ετές μπορεί να φτάσει το 2,4%… αγοράζω υψηλής ποιότητας εταιρικά και χρέος».

Τι σας ανησυχεί περισσότερο; 

«Χωρίς αμφιβολία, η υψηλής μόχλευσης αγορά εταιρικής πίστωσης. Υπάρχει περισσότερο εταιρικό χρέος από ποτέ στα βιβλία. Ένα σενάριο απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας (fallen angel) είναι ανησυχητικό».

Mark Grant, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην B Riley FBR Inc της Φλόριντα

«Ο στόχος μου για τον S&P 500 έως τα τέλη του χρόνου είναι οι 3.382 μονάδες και για την απόδοση του 10ετούς το 1,7%… ο καλύτερος κλάδος για απόδοση είναι κλειστού τέλους funds με μηνιαίες μερισματικές καταβολές. Διψήφιες αποδόσεις μπορούν ακόμα να βρεθούν εκεί. Νομίζω ότι οι διψήφιες αποδόσεις θα υπερνικήσουν τις αγορές μετοχών την επόμενη χρονιά».

«Είμαι αρκετά ανήσυχος για τη διαδικασία παραπομπής και επίσης το χρέος με αρνητικά επιτόκια… Νομίζω ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία, αν εκλεγεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές μετοχών».

Ashish Shah, συνεπικεφαλής στο τμήμα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Goldman Sachs Asset Management της Νέας Υόρκης

«Βλέπουμε την ανάπτυξη να σταθεροποιείται και διευκολυντική Fed. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει κάποια από αυτά ήδη, έτσι οι αποδόσεις από μετοχές και ομόλογα θα πρέπει να είναι θετικές αλλά ήπιες. Είμαι επενδυτής, όχι κάποιος που μπορεί να προβλέψει το μέλλον, έτσι θα προσπαθήσω να έχω κάποια από τα καλύτερα και στα δύο».

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές υπήρξαν πολύ απαισιόδοξοι για την παγκόσμια ανάπτυξη, έτσι αγοράζουμε υψηλή απόδοση και αναδυόμενες αγορές, που θα επωφεληθούν. Οι επενδυτές είχαν μια καλή χρονιά και έπαιξαν άμυνα στο τέλος της. Αυτό θα αλλάξει καθώς ξεκίνησε το νέο έτος».

Τι σας ανησυχεί περισσότερο; 

«Οι επενδυτές ζητούν απελπισμένα αποδόσεις και αυτό μπορεί να δημιουργήσει “λάθος αποτιμήσεις” σε διαφορετικές αγορές. Ανησυχώ για τις ανισορροπίες που αναπτύσσονται. Αν δεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κυνηγούν ό,τι απέδωσε τους τελευταίους 12 έως 36 μήνες, κάτι που οδηγεί σε συναλλαγές αγέλης και άγριες αντιστροφές».

«Πιστεύουμε ότι πολλοί μεμονωμένοι επενδυτές μειώνουν την πραγματική διάρκεια των χαρτοφυλακίων τους, καθώς αναζητούν περισσότερες αποδόσεις. Αυτό θα είναι λάθος, όταν θα υπάρξει πράγματι μια ύφεση. Τα ομόλογα προστατεύουν το χαρτοφυλάκιο στις πτώσεις. Είναι ο φίλος σου. Θα χρειαστούμε περισσότερους φίλους».

David Lafferty, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών στη NatixisInvestment Managers της Βοστόνης 

«Βλέπουμε το 2% στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Βλέπουμε τα επιτόκια να περιπλανώνται ελαφρά υψηλότερα, αλλά όντας από τις υψηλότερες αποδόσεις που υπάρχουν ήδη στις ανεπτυγμένες αγορές υπάρχει μια αδιάκοπη πίεση να συγκρατηθούν από υπερβολικές αυξήσεις. Πάνω από το 2,25% μοιάζει μη διατηρήσιμο».

«Βλέπουμε τις 3.300 μονάδες στον S&P 500. Περιμένουμε να κινηθούν υψηλότερα οι μετοχές από την αύξηση των κερδών, που θα είναι κοντά στο 4-6% αντί για το σημερινό 10%, που αποτελεί τη γενική εκτίμηση. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει αποδόσεις στη ζώνη του 5%, υποθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα χάσει τη δύναμή της».

Τι αγοράζετε το 2020;

«Υγεία και χρηματοοικονομικά, τους δύο φθηνότερους τομείς της αγοράς. Οι πολιτικοί φόβοι γύρω από το “Medicare for All” είναι υπερβολικοί και οι τράπεζες τιμολογούνται σε επίπεδα εξαφάνισης, κάτι απίθανο να συμβεί».

Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής για τις παγκόσμιες αγορές στην Invesco

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

«Ο S&P 500 στις 3.100 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μεταξύ 1,9% και 2%. Είμαι περισσότερο θετική στις μετοχές απ’ ό,τι στη συνολική οικονομία, δεδομένης της σημαντικής τόνωσης που βλέπουμε από τις κεντρικές τράπεζες».

Τι σας ανησυχεί περισσότερο; 

«Μακροπρόθεσμα, ανησυχώ για την αύξηση του κυβερνητικού χρέους. Μια πιο άμεση ανησυχία είναι η κατάσταση στο εμπόριο, δεδομένου ότι βλέπουμε αύξηση του προστατευτισμού. Αυτό μπορεί μόνο να επιδεινωθεί από τον χωλαίνοντα Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WRO).

Τι θα κάνετε διαφορετικά όταν γνωρίζουμε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών; 

«Απολύτως τίποτα».

Ποιο είναι το ένα ενεργητικό που θα θέλατε να αγοράσετε περισσότερο; 

«Κινέζικες μετοχές. Είμαι πεπεισμένη ότι η Κίνα θα διαθέσει αρκετή τόνωση στην οικονομία της. Αυτό, σε συνδυασμό με την εστίασή της στο να ανοίξει τις χρηματοπιστωτικές της αγορές, θα πρέπει να οδηγήσει εντέλει τις κινεζικές μετοχές σημαντικά υψηλότερα».

Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη The LeutholdGroup της Μινεάπολης

«Οι στόχοι μου είναι 3.550 για τον S&P 500 και 2,6% για την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού».

Τι αγοράζετε το 2020; 

«Μικρή κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως, περιλαμβανομένων αναδυόμενων αγορών και κυκλικών κλάδων. Επίσης, συνεχίζω “overweight” σε μετοχές τεχνολογίας μικρής κεφαλαιοποίησης».

Τι σας ανησυχεί περισσότερο; 

«Ότι υπερθέρμανση και πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να επιστρέψουν γρηγορότερα απ’ όσο περιμένω».

Ankur Crawford, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Alger της Νέας Υόρκης

«Πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές θα απολαύσουν ένα ακόμα θετικό έτος το 2020, κάπου μεταξύ 7% και 10% σε κάποια στιγμή της χρονιάς, εξαιτίας της δυνητικής επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η επακόλουθη ανάκαμψη πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να φτάσει δυνητικά πιο κοντά στο 2,5%».

«Τρία στοιχεία μάς ανησυχούν: ξαφνική αύξηση επιτοκίων, πληθωρισμός και σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ