Ο Ερντογάν θέλει να δώσει στον Χαφτάρ “ένα μάθημα”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έξαλλος ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το φιάσκο της Μόσχας, εξαπέλυσε βέλη κατά πάντων. Κύριος αποδέκτης ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει την εκεχειρία εξαιτίας της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη: “Αν ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ συνεχίσει να επιτίθεται εναντίον της νόμιμης λιβυκής κυβέρνησης και των αδελφών μας εκεί, δεν θα διστάσουμε να του διδάξουμε το μάθημα που του αξίζει”.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, υποστήριξε ότι ο Χάφταρ συμφώνησε πρώτα να υπογράψει την εκεχειρία και μετά έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να το κάνει. Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία:

“Η Λιβύη μπορεί να μοιάζει μακριά στο χάρτη, αλλά για μας δεν είναι ποτέ κάτι ξένο. Είναι κληρονομιά μας, ήταν μέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχουμε στενούς κοινωνικούς και ιστορικούς δεσμούς με το λαό της Λιβύης. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη. Έχουμε αδελφούς σε αυτή τη χώρα που ο Χαφτάρ θέλει να καταστρέψει…. Η υπόσχεση του Καντάφι είναι αξέχαστη: ‘όλα τα όπλα που έχω είναι στη διάθεση του τουρκικού στρατού’. Αυτοί που λένε τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη είναι άσχετοι από πολιτική ιστορία. Αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει, ο Χαφτάρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και ο λαός της Λιβύης θα υπέφερε από την τυραννία. Η κυβέρνηση της Τρίπολης επέδειξε μια συμβιβαστική στάση. Παρά τη στάση αυτή, ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει μια εκεχειρία. Αρχικά είπε ναι, μετ, δυστυχώς, έφυγε από τη Μόσχα και δεν υπέγραψε. Αλλά η αντιπροσωπεία μας υπέγραψε με τους φίλους μας να δείχνουν την ειλικρινή τους στάση εκεί, Κάναμε το καθήκον μας, τώρα όλα είναι σειρά του κ. Πούτιν και της ομάδας του. Ποτέ δεν αρνούμαστε την υπόσχεσή μας”.

“Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε στον πραξικοπηματία Χαφτάρ το μάθημα που του αξίζει. Η παρουσία μας σε αυτή τη χώρα θα συνεχιστεί μέχρις ότου απελευθερωθεί και σταθεροποιηθεί ο λαός της Λιβύης.”

“Δεν επιδιώκουμε περιπέτεια στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, δεν έχουμε καθόλου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες… Τα μάτια μας δεν τυφλώνονται από την απληστία του πετρελαίου και των χρημάτων, ο μόνος στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των αδελφών μας”.

Η Συρία και ο Μπαράρ αλ Άσαντ δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός των απειλών του σουλτάνου:
“Οι 400.000 εκτοπισμένοι Σύριοι στο Ιντλίμπ πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εάν είναι απαραίτητο, θα σταματήσουμε τις προσπάθειες του καθεστώτος να σπάσει τη εκεχειρία από μόνοι μας. Όλοι πρέπει να δουν ότι δεν αστειευόμαστε, θα κάνουμε ότι λέμε”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ