Μήνυμα Σίσι: Έφοδος των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία του Anadolu στο Κάιρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu του Καΐρου, συλλαμβάνοντας τέσσερις υπαλλήλους την Τρίτη το βράδυ, μεταξύ των οποίων κι ένας Τούρκος πολίτης, ενώ μεταφέρθηκαν σε άγνωστο προορισμό.

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα την επιδρομή στο Κάιρο, προτρέποντας την άμεση απελευθέρωση των υπαλλήλων της. Επίσης, κάλεσε ανώτατο Αιγύπτιο διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Η επιδρομή που διενήργησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας χθες το βράδυ στο γραφείο του πρακτορείου Anadolu (AA) του Καΐρου και η κράτηση μέρους του προσωπικού των γραφείων αποτελεί πράξη παρενόχλησης και εκφοβισμού εναντίον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, την οποία καταδικάζουμε έντονα.

Η πράξη αυτή που διεξάγεται εναντίον του ΑΑ αποκαλύπτει και πάλι όχι μόνο την αρνητική προσέγγιση της αιγυπτιακής διοίκησης έναντι της ελευθερίας του Τύπου (σ.σ. πλάκα μας κάνουν, μιλάνε οι Τούρκοι για ελευθερία του Τύπου;), αλλά και τη σοβαρή της κατάσταση όσον αφορά τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Οι δυτικές χώρες, οι οποίες φαίνεται να είναι ευαίσθητες σε θέματα όπως τα μέσα ενημέρωσης και η ελευθερία έκφρασης, συμμετέχουν σε αυτή την απερίσκεπτη στάση καθώς αγνοούν τις παραβιάσεις αυτές από την Αίγυπτο.

Αναμένουμε από τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως το κρατούμενο προσωπικό του Γραφείου του Οργανισμού Anadolu του Καΐρου, ένας από τους οποίους είναι πολίτης μας.

Τι αναφέρει το ΥΠΕΣ της Αιγύπτου

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τα σχέδια της απαγορευμένης ομάδας Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς ο τομέας της εθνικής ασφάλειας του υπουργείου θα μπορούσε να εντοπίσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα “χρηματοδοτούμενη από την Τουρκία”, με σκοπό την «καταστροφή των πυλώνων» του αιγυπτιακού κράτους.

Σε δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο και κυκλοφόρησε από τα τοπικά ΜΜΕ, το υπουργείο δήλωσε ότι θα μπορούσε να εντοπίσει την πλατφόρμα, καθώς οι ηγέτες της νοίκιασαν ένα διαμέρισμα για να δημιουργήσουν «αρνητικές» αναφορές τύπου που περιέχουν «ψευδείς και κατασκευασμένες» πληροφορίες για την πολιτική, και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και να τα στείλουν στην έδρα του “πρακτορείου” στην Τουρκία, για να «στρεβλώσουν την εικόνα του αιγυπτιακού κράτους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η πλατφόρμα ανήκε σε μια εταιρεία που ονομάζεται “Sita”, η οποία δήλωσε το υπουργείο, ιδρύθηκε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα που ορίζεται από την Αίγυπτο ως τρομοκρατική, με τουρκική χρημαροδότηση. Οι φωτογραφίες που τράβηξε το υπουργείο έδειξαν λογότυπα της τουρκικής κρατικής υπηρεσίας Anadolu.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πλατφόρμα ήταν υπό την ηγεσία ενός Τούρκου φυγόδικου και άλλων αξιωματούχων της Τουρκικής και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν Τούρκο πολίτη και τρεις Αιγύπτιους, οι οποίοι είπε το υπουργείο, ανήκαν στην ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης συσκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα και χρηματικά ποσά σε ξένο και τοπικό νόμισμα, σύμφωνα με το υπουργείο.

egypttoday

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ