Όταν η Τουρκία ξεκίνησε επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019, σκοτώνοντας εκατοντάδες και εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες, ακολουθήθηκε αμέσως μια εκστρατεία με την οποία ζητούνταν από τους ντόπιους να μποϋκοτάρουν τα τουρκικά αγαθά.
Σε ένα μικρό παντοπωλείο στο Derik της Συρίας, μια σκονισμένη περίπτωση σόδας Sariyer βρίσκεται κάτω από ένα ράφι. “Η αυτοδιοίκηση [της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας] μας έδωσε χρόνο να τελειώσουμε να πουλάμε τα τουρκικά προϊόντα που είχαμε στο απόθεμα, όπως αυτό”, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. “Μετά από αυτό, δεν θα παραγγείλουμε περισσότερα.”
Όταν η Τουρκία ξεκίνησε επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019, σκοτώνοντας εκατοντάδες και εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες, ακολουθήθηκε αμέσως μια εκστρατεία με την οποία ζητούνταν από τους ντόπιους να μποϋκοτάρουν τα τουρκικά αγαθά.
“Ξεκίνησε στο ιρακινό Κουρδιστάν, πριν από την τουρκική εισβολή. Και μετά ξεκίνησε εδώ ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στις τουρκικές επιθέσεις εναντίον του Serekaniye και του Gre-Spi», δήλωσε ο Massoud Mohammad, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Rojava και ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας μποϊκοτάζ στη βορειοανατολική Συρία. «Ήμασταν πραγματικά σε θέση να επιτύχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα ενάντια στην τουρκική οικονομία σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Πολλοί φοιτητές του Mohammad βοήθησαν με την τοπική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την έρευνά τους, τα Τουρκικά αγαθά αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισέρχονται κάθε χρόνο στο Σύριο και στο Ιρακινό Κουρδιστάν. “Περίπου το 60% αυτού του εμπορίου έχει χαθεί λόγω του μποϊκοτάζ”, δήλωσε ο Μοχάμαντ. “Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Το μποϊκοτάζ είναι μεγαλύτερο στο ιρακινό Κουρδιστάν απ’ ότι στη Ροχάβα, επειδή έχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα από ότι εμείς».
Η συνοριακή διέλευση Semalia, η οποία συνδέει το συριακό και το ιρακινό Κουρδιστάν, είναι το σημείο εισόδου για τα περισσότερα αγαθά που βρέθηκαν στη βορειοανατολική Συρία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μποϊκοτάζ, ο Μοχάμαντ και άλλοι διοργανωτές εργάστηκαν για να πείσουν τη διοίκηση να περιορίσει την είσοδο των τουρκικών προϊόντων στη διασταύρωση. Σχεδίασαν μια σειρά έξυπνων διαφημιστικών πινακίδων και αφισών που απεικονίζουν τα τουρκικά προϊόντα ως εργαλεία πολέμου που μπορεί να δει κανείς σε όλη τη βορειοανατολική Συρία.
Ο Mohsen Ali, επικεφαλής της ένωσης εμπόρων Rojava και ένας ακόμη διοργανωτής του μποϊκοτάζ, δήλωσε ότι το 70% των προϊόντων στα καταστήματα στη βορειοανατολική Συρία ήταν τουρκικά. Λέει ότι οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβουλία. “Οι έμποροι συμφώνησαν ότι ήταν σημαντικό”, είπε. “Εργάστηκαν για να αρχίσουν να φέρνουν αντικείμενα από τη Δαμασκό, το Χαλέπι, το Ιρακινό Κουρδιστάν και το Ιράν. Το μποϊκοτάζ είναι τα πάντα για μας. Μας δίνει μια φωνή». Ο Ali λέει ότι εν καιρώ, ελπίζει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα είναι σε θέση να φέρουν μηχανήματα και πρώτες ύλες στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν να παράγουν τα δικά τους προϊόντα για τους καταναλωτές.
Προς το παρόν, το μποϊκοτάζ παρέχει μια αίσθηση ελέγχου σε μια περιοχή που λείπει σοβαρά. “Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς. Δεν υπάρχει πια σταθερότητα», είπε ο Μοχάμαντ. “Δεν υπήρχε λογικός λόγος για αυτή την τουρκική εισβολή. Επιθυμούν μόνο να πραγματοποιήσουν μια δημογραφική αλλαγή και να καταστρέψουν το δημοκρατικό μας σύστημα. Οι Κούρδοι πολέμησαν το ISIS εξ ονόματος όλου του κόσμου και νικήσαμε το ISIS. Τώρα, είναι ηθική υποχρέωση των ΗΠΑ και του παγκόσμιου συνασπισμού να μας στηρίξουν».
Lindsey Snell
investigativejournal