ΕΕ κατά Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δήλωση του Εκπροσώπου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τουρκική ανακοίνωση νέας επιχείρησης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ

“Η ΕΕ απορρίπτει την πρόθεση της Τουρκίας να αποστείλει πλωτό γεωτρύπανο για παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το διεθνές δίκαιο, οι αρχές της καλής γειτονίας πρέπει να γίνονται σεβαστές, οι αντίθετες ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα”.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο:
“Μετά την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ότι το πλοίο γεωτρύπανο Yavuz πρόκειται να αποσταλεί για νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τον καλό διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”.
.
https://twitter.com/ExtSpoxEU/status/1218592243491254272

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ