“Συνωμοσία το σχέδιο Τραμπ, η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται” -Σφοδρές αντιδράσεις από Χαμάς, Ιράν, Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συνωμοσία» χαρακτηρίζει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Μετά την παρουσίαση της «Συμφωνίας του αιώνα», όπως την έχει αποκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση και χαρακτήρισε το σχέδιο «συνωμοσία».

Ο Αμπάς σχολίασε ότι η συμφωνία «δεν πρόκειται να συμβεί» και ότι ο κόσμος θα την πετάξει στον «σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

Πριν από την παρουσίαση της συμφωνίας, ο Τραμπ είπε ότι είχε στείλει επιστολή στον Αμπάς, δίνοντάς του τέσσερα χρόνια για να μελετήσει το σχέδιο που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο Τραμπ πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών και σημείωσε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει “αδιαίρετη πρωτεύουσα” του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι αν το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπου βάσει του σχεδίου θα βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα.

.

.

Νετανιάχου: Το χωριό Άμπου Ντις η προτεινόμενη πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Νετανιάχου είπε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως θα φέρει προς έγκριση στην επόμενη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανώς την Κυριακή, πρόταση για εφαρμογή ισραηλινής δικαιοδοσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Νεκρά Θάλασσα και τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη.

«Το Ισραήλ προσφέρει στους Παλαιστίνιους, στο τέλος της πορείας, μια υπό όρους, περιορισμένη κυριαρχία», τόνισε ο Νετανιάχου.

Tουρκικό ΥΠΕΞ: Το σχέδιο Τραμπ κλέβει παλαιστινιακά εδάφη

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Το Ιράν απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ ως μονομερή “επιβολή”

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση “επιβολής και κυρώσεων”.

“Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων”, έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.

Χαμάς: “Ανοησία η πρόταση για Ιερουσαλήμ”

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι “επιθετικές” και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι “ανοησίες”, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

“Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή”, δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

“Η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους… Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη”, πρόσθεσε ο Αμπού Ζούχρι.

“Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ. To σχέδιο του Αμερικανού προέδρου προβλέπει να είναι η Ιερουσαλήμ “αδιαίρετη” πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η πρόταση του σχεδίου είναι ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή προτείνει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο Παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του που συνοψίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου, που έχει ήδη απορριφθεί από τη Χαμάς.
.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WCHs2JxSuO0&w=693&h=450]

.

Πηγή: philenews, sputniknews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ