Ο Τραμπ απαιτεί να βάλουμε το Αιγαίο στο ράφι της ιστορίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζητούν να μοιραστούμε τον πλούτο μας και να μείνουν “γκρίζες” ζώνες τα νησιά μας- Συμφωνία για τη Μεσόγειο σημαίνει ότι μένουν εκκρεμείς οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αρχιπέλαγος!

Τελικώς τίποτε σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο. Οι ΗΠΑ έχουν μελετήσει εξαντλητικά τις θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θέλουν να μεσολαβήσουν για να αποτραπεί το θερμό επεισόδιο στην περιοχή, επιθυμούν να μην τσαλακωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα να μη χάσουν την Τουρκία από το οπτικό τους πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούν το εξής σχέδιο:

1. Επιχειρούν να απομονώσουν τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο από μελλοντικές συζητήσεις για το Αιγαίο. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, που ουδέποτε απεκηρύχθη από την πλευρά τους ως παράνομο, εξυπηρετεί άριστα την τακτική τους. Την τακτική αυτή ανέλαβε να εξειδικεύσει πρώτος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος στην δεσμευτική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέφυγε να επαναλάβει τις παλαιότερες δεσμεύσεις του προκατόχου του Κίσσιντζερ για το Αιγαίο και περιοσίσθηκε σε επισημάνσεις για την ανάγκη επιλύσεως των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο μόνον. Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο Πρόεδρος Τραμπ κατά την χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν: “Βρείτε τα με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο”, του είπε. Συμφώνως προς τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζουντ Ντιρ, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να “τα βρει με την Ελλάδα”. Συγκεκριμένως, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος από τον Λευκό Οίκο, του τόνισε τη “σημασία” να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ υπεγράμμισε την σημασία του να λύσουν τις διαφωνίες τους για την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία και η Ελλάδα”, έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

2. Αρχιτέκτων της συμφωνίας που κυοφορείται στο παρασκήνιο, είναι η αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών, η οποία έχει διαμορφώσει και τους νομικούς όρους για να τάμει την διαφορά μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας. Δέχεται ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν δέχεται ότι τα ακατοίκητα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα πιέζεται μαζί με την Κύπρο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την Τουρκία από θέση αδυναμίας την συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Μεσογείου. Και άρα ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΚΡΕΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ. Το γράφουμε με κεφαλαία για να το διαβάσει και ο πλέον αδαής. Η τακτική αυτή της σαλαμοποιήσεως μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Αν γίνει επέκτασης των χωρικών υδάτων της Κρήτης στη Μεσόγειο, θα μείνουν ίδια τα χωρικά μας ύδατα από την άλλη πλευρά στα Χανιά που δεν είναι Μεσόγειος; Θα γίνει επέκτασις των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Ρόδου, προς Μεσόγειο, αλλά όχι βορείως της Ρόδου, που είναι Αιγαίο; Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί γι’ αυτο!

Από ακριτομυθίες που προέκυψαν από τις συναντήσεις των αρχηγών, μαθαίνουμε ότι συζητεί να πάμε στη Χάγη μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο και όχι για το Αιγαίο. Η διμερής διαπραγμάτευση για αυτά τα θέματα με navigator δυστυχώς δεν εξασφαλίζει τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα…

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ