Brexit: To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρ της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς απομένουν μόλις δύο ημέρες πριν από το Βrexit.

To νομικό έγγραφο που περιγράφει πώς η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. -η λεγόμενη Συμφωνία Αποχώρησης- είχε λάβει την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο στις αρχές του μηνός, μετά την εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία πέρασε με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές τραγούδησαν το Auld Lang Syne, ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σκωτίας, ως αποχαιρετιστήριο για τη Βρετανία, από την Παρασκευή και μετά δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα συρρικνωθεί από τις 751 έδρες στις 705 και οι 73 έδρες της Βρετανίας που θα καταργηθούν θα αναπληρωθουν με 27 ευρωβουλευτές από άλλες χώρες της Ε.Ε.

.

.
Δηλώσεις

Μετά την ιστορική ψηφοφορία, ο Πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Με μεγάλη λύπη σκέφτομαι πως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Πενήντα χρονιά ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση, πάντα με επίκεντρο τα συμφέροντα και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Τίποτα δεν θα είναι απλό. Θα υπάρξουν δύσκολες καταστάσεις που θα δοκιμάσουν τη μελλοντική μας σχέση. Το γνωρίζαμε από την αρχή του Brexit. Είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να βρούμε κοινό τόπο.»

Επόμενα βήματα

Για να τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία Αποχώρησης θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο, στην οποία απαιτείται ειδική πλειοψηφία.

Η μεταβατική περίοδος που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου θα εκπνεύσει την τελευταία μέρα του Δεκέμβριου του 2020. Η συμφωνία για το μέλλον της σχέσης ΕΕ-ΗΒ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί μέχρι τότε για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η μεταβατική περίοδος μπορεί να επεκταθεί μία φορά για ένα ή δύο χρόνια, αλλά η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί από τη Μικτή Επιτροπή EE-HB πριν την 1η Ιουλίου.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ. Αν αυτή η συμφωνία αφορά αρμοδιότητες που η ΕΕ μοιράζεται με τα κράτη μέλη, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ