ΥΕΘΑ για Mirage: “Θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την τουρκική προκλητικότητα, τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι, την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και τα πλωτά εμπόδια στο Αιγαίο μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Πλωτό φράχτη» για το μεταναστευτικό ετοιμάζει η κυβέρνηση -Στη δημοσιότητα έγγραφο του ΥΠΕΘΑ

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας η Ελλάδα κινείται σε διάφορα επίπεδα «προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» και αναπτύσσει μία στρατηγική σχέση με την Γαλλία, η οποία θα έχει αποτελέσματα και στον τομέα της Άμυνας. Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται με πιο ειδικούς όρους αυτή η αμυντική συνεργασία», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μακρά αλλά με ευνοϊκούς όρους διαπραγμάτευση για την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά απευθείας από την γαλλική κυβέρνηση.

Για το θέμα των αεροσκαφών Mirage εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει το θέμα τόσο με αναβάθμιση αλλά με υπογραφή μίας νέας συμφωνίας υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών σε ανταλλακτικά. «Η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει από το 2012. Το συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο στο Παρίσι και περάσαμε την σχετική συμφωνία από την Βουλή τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας. Πετάνε πολλά αλλά θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Αναφορικά με το θέμα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των υπουργείων Άμυνας Τουρκίας και Ελλάδας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε θετικά. «Ασφαλώς. Στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ συμφωνήσαμε ότι οι υπουργοί Άμυνας πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους. Έχουμε μιλήσει μία δύο φορές, όχι προσφάτως. Το κανάλι επικοινωνίας είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι προσέφερε δηλώσεις στήριξης, αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και εμβάθυνση της στρατιωτικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ με στόχο την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όπως ανέφερε το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν τα ταξίδια και οι επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα καθώς «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό σημείο».

Πηγή: skai.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ