Κοροναϊός -Διευθυντής Ινστιτούτου Παστέρ: “Ψυχραιμία… Έχουμε πάθει μια παγκόσμια παράκρουση”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρνητικά ήταν τα εργαστηριακά αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ για τον 63χρονο άνδρα από τη συμπρωτεύουσα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ. Ο άνδρας δεν έπασχε τελικά από τον κοροναϊό.

Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην πόλη Γουχάν όπου σαρώνει η επιδημία, οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, αναφέρει:
“Έχουμε πάθει μια παγκόσμια παράκρουση. Ειδικά στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα πέθαναν 8 άτομα από γρίπη. Πόσοι έχουν πεθάνει από τον νέο κοροναϊό; Να τα βάζουμε τα πράγματα σε μια σωστή διάσταση”, τονίζει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο iatropedia.gr, και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένας καλός έλεγχος των αντανακλαστικών των υγειονομικών υπηρεσιών:
“Ο μηχανισμός ήταν έτοιμος και είχε μεριμνήσει και δεν βρεθήκαμε προ απροόπτου. Ελήφθησαν όλα τα μέτρα. Ηταν ένα ύποπτο περιστατικό από τη Γουχάν, το οποίο ελέγχθηκε έγκαιρα μετά από την κλινική υποψία του θεράποντος γιατρού, απομονώθηκε και εστάλη δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο. Διακόψαμε αμέσως τη μετάδοση, με την απομόνωση του αρρώστου”.

Στόχος η επιτήρηση των κρουσμάτων και ο περιορισμός της επέκτασης του ιού

Η απομόνωση των περιστατικών, ώστε να μην υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση και εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό, είναι η πρώτη μέριμνα των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Ήταν κι ο βασικός λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας:“Επικεντρώνουμε στο να διακόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης κυρίως στο επίκεντρο της νόσου που είναι η Κίνα, αλλά και στις χώρες στις οποίες εξάγονται κρούσματα. Να διακόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης στα πρώτα κρούσματα, ώστε να μην έχουμε τοπικές επιδημίες. Ελπίζουμε ότι μ’ αυτή τη στρατηγική θα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα, παγκόσμιας διασποράς. Νομίζω αυτό προβληματίζει τους επιστήμονες και τους επαΐοντες του ΠΟΥ και είναι σε επιφυλακή”.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση για την κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού τόνισε χαρακτηριστικά: “Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα”.

Ελλάδα: Πάνω από 4 “ψευδείς συναγερμοί” υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες σε νοσοκομεία

Παρά το γεγονός ότι ο 63χρονος άνδρας ήταν ο πρώτος ασθενής με συμπτωματολογία που χαρακτηρίστηκε “ύποπτο κρούσμα”, γιατί είχε ταξιδέψει πρόσφατα για εμπορικούς λόγους στην επίμαχη κινεζική πόλη Γουχάν, δεν ήταν το πρώτο δείγμα που εξετάστηκε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ.

Περισσότερα από 4 ακόμη δείγματα ασθενών εστάλησαν για μοριακή διερεύνηση από πολλά ακόμη νοσοκομεία, που έχουν οριστεί ως Κέντρα Αναφοράς σε όλη τη χώρα.

Σε μία περίπτωση ήταν ένα 13χρονο αγόρι από την Κίνα, που εντοπίστηκε με πυρετό στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, ενώ κι ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής απομονώθηκε σε άλλο μεγάλο Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κοροναϊό, στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, επίσης, ελέγχθησαν δύο ακόμη άτομα, εκ των οποίων η μία ήταν Κινέζα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα δείγματα ήταν αρνητικά, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς τελικά παρουσίαζαν συμπτώματα εποχικής γρίπης.

“Ψευδείς συναγερμούς” και όχι “ύποπτα κρούσματα” χαρακτηρίζει τα παραπάνω περιστατικά ο καθηγητής κ. Τσιόδρας:
“Είναι ψευδείς συναγερμοί. Άνθρωποι που έρχονται από την Κίνα και τους ελέγχει το σύστημα. Αυτό στο ΑΧΕΠΑ ήταν το πρώτο πραγματικά ύποπτο κρούσμα, που πληρούσε τα επιδημιολογικά κριτήρια του ύποπτου κρούσματος”, αναφέρει ο ειδικός, ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχουν σε ετοιμότητα και άλλα δύο εργαστήρια εκτός από το Παστέρ, ώστε αν αυξηθεί ο όγκος των δειγμάτων να επεκταθεί ο εργαστηριακός έλεγχος.

Α. Μεντής: “Ψυχραιμία και σωστές αποφάσεις”

Ο όγκος των δειγματοληπτικών εργαστηριακών ελέγχων, σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης που συνυπάρχει στη χώρα μας, δοκιμάζει τα όρια του συστήματος υγείας, αναφέρει στο iatropedia.gr ο Δ/ντης του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής και τονίζει ότι ο πανικός και η υπερβολική δημοσιότητα, δεν είναι καλός σύμβουλος:

“Κάθε μέρα χάνουμε 300 άτομα από διάφορα νοσήματα, καρδιαγγειακά, καρκίνο κ.α. Ξαφνικά εδώ με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα με τον κοροναϊό, ο κόσμος παρασύρεται και μας παρασύρει και εμάς. Και παρασύρει και τις αποφάσεις των υπευθύνων, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις με ψυχραιμία και όχι υπό το βάρος της δημοσιότητας. Το είδαμε πάρα πολύ καλά στην περίοδο της πανδημικής γρίπης το 2009. Ήταν μία παραζάλη. Υπήρξαν λάθος αποφάσεις, επειδή ήταν επίκαιρο το θέμα και επειδή υπήρχε μια πίεση γενικότερα. Δεν έχει νόημα αυτό. Πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων όλοι μας. Αν συμβεί κάτι, να υπάρχουν άνθρωποι να στέκονται στα πόδια τους για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αυτή η πίεση, ειδικά στο εργαστήριο, που την είχαμε δεχθεί και στην πανδημική γρίπη του ΄09 δεν μας βοηθάει καθόλου”, καταλήγει ο κ. Μεντής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ