Ελλάδα-Ιταλία: “Παράνομα και ανυπόστατα” τα μνημόνια Τουρκίας-Σάρατζ… “Περιμένουμε την ιταλική υπογραφή στον EastMed”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, Luigi Di Maio (Ρώμη, 04.02.2020)

Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά και την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον κ. Luigi Di Maio. Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε σε αμιγώς διμερές επίπεδο.

Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Sarraj. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συζητήσαμε επίσης για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας. Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία.

Επιβεβαιώσαμε την πολύ στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαία μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες.

Με τον ομόλογό μου συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αφορά τη Λιβύη, όσο και γενικά την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα.

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ