Τα συλλεκτικά νομίσματα για τα 2500 χρόνια από τις Θερμοπύλες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, η ιστορική επέτειος τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση ενεργοποιήθηκε μετά την ιδιαίτερη εισήγηση του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για την ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία.

Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ -480 π.Χ.», το ανθέμιο (σήμα Ι.Ε.Τ.Α.), το έτος κοπής και η λέξη «ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά Έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με Πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», το εθνόσημο με τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.

Στο νόμισμα των 2 ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις ««2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής.

Πολύ σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και εκδήλωση για την επίσημη παρουσίασή τους και στη Σπάρτη.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στο «World Money Fair 2020» στο Βερολίνο, παρουσιάζοντας το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 με 13 προϊόντα.

nomisma anamnistiko thermopyles1

nomisma anamnistiko thermopyles2

sigmalive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ