Πρότυπο γαλλικό χωριό μόνο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με την εκφυλιστική νόσο που οδηγεί σε απώλεια μνήμης…

Η Μαντελέν Ελισάλντ πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύντομα θα αφήσει το σπίτι της για να εγκατασταθεί σε ένα πρότυπο χωριό που οικοδομήθηκε με σκοπό να γίνει τόπος κατοικίας ασθενών που πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο που ξεκινά με απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης και στις 7 στις 10 περιπτώσεις καταλήγει σε άνοια.

«Δεν βλέπω την ώρα να πάω εκεί. Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να πάω σε οίκο ευγηρίας. Το έλεγα στα παιδιά μου και τώρα είναι ευτυχής που υπάρχει αυτό το μέρος».

Το χωριό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη Νταξ στον νομό Λαντ στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι αυτόνομες κατοικίες συμπληρώνονται από ένα αμφιθέατρο εκδηλώσεων, μια βιβλιοθήκη και χώρους για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και εργαστηρίων για τους κατοίκους.

Μαζί με τους 120 ασθενείς στο χωριό θα εγκατασταθούν και 120 εργαζόμενοι για τη φροντίδα τους όπως και 120 εθελοντές.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lsmCMKMzezY&w=711&h=400]

.

Η Μαντλέν Φο είναι μία από τους εθελοντές: «Έχει δημιουργηθεί εδώ ένας νέος χώρος για καλλιτεχνικές και δημιουργικές δράσεις. Παρά τη νόσο, η ζωή συνεχίζεται. Το γεγονός ότι κοντά στο χωριό υπάρχει μια μικρή πόλη οι κάτοικοι της οποίας μπορούν να έρχονται εδώ δίνει κίνητρα».

Πρότυπο αποτέλεσε το πρώτο χωριό ασθενείς της νόσου που δημιουργήθηκε στην Ολλανδία.

Μεταξύ των 120 πρώτων κατοίκων, 10 είναι κάτω των 60 ετών. Στη Γαλλία 1.200 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί σε κάποιο στάδιο της νόσου.

euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ