Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους στην Ελλάδα, οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και κυρίως οι δημοσιογράφοι, ότι η Τουρκία -στο θέμα της επικοινωνίας και γενικά της προπαγάνδας- μας παίζει στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Δεν είναι μία απλή διαπίστωση αλλά μία μεγάλη αλήθεια. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Ότι δηλώσουν ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, σπεύδουμε να το αναδημοσιεύουμε -το κάνουμε και εμείς σε τούτη την ιστοσελίδα- χωρίς να εξετάσουμε τους λόγους αυτών των ανακοινώσεων. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι είδηση είναι ότι πουν οι Τούρκοι ηγέτες, δεν γίνεται να μην δημοσιευθεί. Είναι δίκοπο μαχαίρι.
Όμως, πολλές φορές δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα και ένα παράδειγμα είναι η «συνεννόηση» -όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας- για να μην συμβεί οτιδήποτε από τις δύο πλευρές στην μαύρη επέτειο των Ιμίων.
Την ίδια μέρα είχε εμφανιστεί και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, και η προσοχή της Ελλάδας στράφηκε προς την περιοχή όπου δρούσε. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν μιμήθηκε τον Πάνο Καμμένο, που κάθε «επέτειο» πήγαινε με ελικόπτερο στην περιοχή και έριχνε ένα στεφάνι στη μνήμη των αξιωματικών που χάθηκαν εκείνη τη μοιραία βραδιά. Και γενικά η κυβέρνηση υποβάθμισε την «επέτειο», η οποία έτσι κι αλλιώς αποτέλεσε μία διπλωματική ήττα για την Ελλάδα.
Εάν υπήρξε συνεννόηση, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, πρόκειται για μία αχαρακτήριστη πράξη και να με συγχωρούν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι. Τα Ίμια είναι μία ελληνική περιοχή, το μαρτυρούν συμφωνίες και χάρτες, που δυστυχώς «γκριζαρίστηκαν» τη νύχτα της κρίσης όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δέχθηκε τους όρους της αποκλιμάκωσης, που ήταν οι γνωστοί: Όχι πλοία, όχι στρατοί, όχι σημαίες -και τα παραπάνω να μην επιστρέψουν ξανά στην περιοχή. Για όλα αυτά υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα, που αποκαλύψαμε από τον Οκτώβριο του 2010.
Εάν δεν υπήρξε συνεννόηση έπρεπε η Αθήνα να είναι ξεκάθαρη. Ο επικοινωνιακός τρόπος που επέλεξε το υπουργείο Άμυνας για να απαντήσει στον πρόεδρο της Τουρκίας ήταν λάθος.
Χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα έλεγα ότι ήταν σαφής και ξεκαθάρισε το πεδίο.
Μιλώντας στην εκπομπή «10» της Όλγας Τρέμη, για τον ισχυρισμό του Ερντογάν πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων, ο Έλληνας υπουργός είπε:
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων».
Και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος δικαιούται να αναρωτηθεί για ποιο λόγο η κυβέρνηση άφησε για τόσες ώρες αναπάντητο τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι υπήρξε συνεννόηση. Πρόκειται απλά για κακό συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων; Είναι κάτι άλλο, που κρύβει μυστικό; Αν και η δήλωση του κ. Δένδια ξεκαθαρίζει την κατάσταση, χρειάζεται να δοθούν και άλλες εξηγήσεις για το αρχικό αλαλούμ.
Ο κ. Ερντογάν, δεν παίζει το παιγνίδι της παραπληροφόρησης μόνο με την Ελλάδα. Αλλά και με την Ευρώπη και με την Αμερική. Και χρησιμοποιεί πολλά ψέματα απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο.
Μόλις προχθές ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τον ίδιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, τον περίφημο Χακάν Φιντάν, ο οποίος και οργάνωσε την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.
Σε ότι αφορά τον ίδιο, πως τον απειλούν; Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προστατεύει. Αν όντως τον είχε η Αμερική στο στόχαστρο τώρα θα μάζευε τα συντρίμμια της οικονομίας του, όπως το καλοκαίρι του 2018, όταν έτρεχε από το φόβο του να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Όσον αφορά τις τουρκικές τράπεζες, γενικά το σύστημα της οικονομίας, που είναι απόλυτα διεφθαρμένο και τον αρχηγό της MIT, έχουν υποπέσει σε οικονομικά και άλλα εγκλήματα που τιμωρούνται από τους αμερικανικούς νόμους.
Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το ποτάμι της τουρκικής προπαγάνδας και της αναδημοσίευσης κάθε λεπτομέρειας των ανθελληνικών δηλώσεων του Ερντογάν και των συνεργατών του.
Αλλά όταν πρόκειται για υποθέσεις όπως αυτή της «συνεννόησης» για τα Ίμια -όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος- η κυβέρνηση πρέπει να σπεύδει και να απαντά άμεσα και με γεγονότα και τη γλώσσα της αλήθειας.