Το έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, έχει τίτλο «Μέτρα προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό…”
Επείγον έγγραφο για να ληφθούν μέτρα προφύλαξης για τον κοροναϊό στη Mόρια της Μυτιλήνης και σε άλλα hotspots έστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ιδιαίτερα στους αρμόδιους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Το έγγραφο αυτό, που στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, αποτυπώνει τους φόβους της ΕΛ.ΑΣ. για «κρούσμα» κοροναϊού από πρόσφυγες και σε ανεξέλεγκτα σημεία εισόδου της χώρας. Με βασικό κίνδυνο να ασθενήσουν από τον θανατηφόρο ιό κι οι αστυνομικοί ή κρατικοί υπάλληλοι που ελέγχουν τους μετανάστες που καταφθάνουν στα νησιά κι άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας, όπως και σε άλλα κέντρα υποδοχής.
Στο έγγραφο λοιπόν του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, που έχει τίτλο «Μέτρα προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό. Οδηγίες για τα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων – Φεβορουάριος 2020», υπάρχουν αναφορές για τη «ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα» και δίνεται σειρά οδηγιών. Στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές για «κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Κίνας, σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις χώρες της Ευρώπης.
Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού τις προηγούμενες 14 ημέρες σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα της λοίμωξης από το νέο στέλεχος κοροναϊού, συστήνονται χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή όπως και χειρουργικής μάσκας, γαντιών και ποδιάς από το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή, αλλά κι η άμεση δήλωση του ύποπτου περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».
Ακόμη ζητείται «περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενούς στις απόλυτα αναγκαίες, χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής, περιορισμός των συνοδών στο ελάχιστο δυνατό, καταγραφή στο hotspot όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή».
πηγή: tanea