Η ExxonMobil παίζει πολύ καλά το παιγνίδι της ενέργειας στη Μεσόγειο: Ο East Med, τα οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil βρισκόταν πίσω από τη ψήφιση του νόμου East Med Act, που στην ουσία θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο υπέρ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν η αμερικανική κυβέρνηση υλοποιήσει τις πρόνοιές του. Τα παραπάνω διακινούν τουρκικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Βεβαίως, τους πρωτεργάτες του νόμου αυτού, που είναι οι ελληνικές και οι εβραϊκές οργανώσεις, δεν τους «χαλά» καθόλου, ότι και να λέγεται, διότι αυτό που μετρά πάνω απ’ όλα, είναι αν εξυπηρετείται ο σκοπός, που στην περίπτωση του νόμου East Med, είναι μία στρατηγική συμμαχία με την Αμερική και το Ισραήλ, στην οποία θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και στη συνέχεια και άλλες χώρες που σέβονται και τιμούν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εάν μελετήσει κάποιος το χάρτη θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι οι χώρες της Μεσογείου, τα «βρίσκουν», όποια και αν είναι τα προβλήματα. Η μόνη χώρα, που συνεχίζει να αποτελεί τον ταραξία της γειτονιάς μας, είναι η Τουρκία. Διαπιστώνει κανείς και κάτι άλλο: ότι σε όλους τους πολέμους έχει συμμετοχή η τουρκική κατοχική δύναμη, η οποία δρα και αντιδρά ως υπερδύναμη. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Διότι έχουμε να κάνουμε με μία ασταθή χώρα, η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εκραγεί. Και τα παραπάνω δεν είναι ένα ευχολόγιο, αλλά η πραγματικότητα.

Σε σχετικό δημοσίευμα, υποστηρίζεται, λοιπόν, ότι η ψήφιση του νόμου East Med από τη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων νομοθετών, οφείλεται στην ExxonMobil η οποία -χωρίς αμφιβολία- διαθέτει ισχυρή δύναμη στην Ουάσιγκτον, για πολλούς λόγους. Και διότι με νόμιμους τρόπους ενισχύει βουλευτές και γερουσιαστές και επειδή είναι αυτή που είναι: η αγαπημένη εταιρεία του κάθε Αμερικανού προέδρου. Προσφέρει ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και πολλές θέσεις εργασίας όπως και εκατομμύρια των εκατομμυρίων σε φόρους. Είναι και το μακρύ χέρι της Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εάν όντως ο ενεργειακός κολοσσός του Τέξας αποφάσισε να υποστηρίξει το νόμο East Med, αυτό πρέπει να ικανοποιεί τις κυβερνήσεις στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ. Διότι δείχνει πως η αμερικανική εταιρεία έχει ανακαλύψει «χρυσάφι» στην κυπριακή ΑΟΖ, και λόγω αυτού θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι θα στηρίξει και την κατασκευή του αγωγού East Med.

Εταιρείες όπως η ExxonMobil έχουν την αναγκαία επιρροή για να αλλάξουν και αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στην Αμερική. Μέχρι της στιγμής, λόγω βασικά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχουμε δει μεγάλες αλλαγές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε ότι αφορά την Τουρκία. Αλλά, αν σκεφθεί κανείς ότι αυτή η φιλοτουρκική πολιτική στηρίζεται σε μία χρονική περίοδο 60 ετών δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Η παρουσία του κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο δεν βοηθά. Ενώ εξυπηρετεί σφόδρα το Ισραήλ, ως το ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής στρατηγικής στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αρνείται να αποκοπεί από την Τουρκία, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι …φευγάτη από τη Δύση.

Η ενέργεια φέρνει κοντά τα συμφέροντα των χωρών, αλλά προκαλεί εντάσεις, ενίοτε και πολέμους. Όπου υπάρχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπάρχουν και στρατοί, συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι της αγοράς ενέργειας. Η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα και η Λευκωσία γνωρίζουν ότι η δυσκολία δεν έγκειται τόσο στην κατασκευή του αγωγού East Med, όσο στην ασφάλειά του. Διότι δολιοφθορείς θα εμφανιστούν πολλοί.

Ο νόμος East Med, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπόσχεται μια σειρά αμερικανικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη φυσικών πόρων, ειδικά φυσικού αερίου, στις ακτές του Ισραήλ και της Κύπρου.

Συμπεριλαμβάνει τη στήριξη για την κατασκευή αγωγών και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα διευθύνεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Χωρίς αμφιβολία εξυπηρετεί απόλυτα τους σχεδιασμούς της Exxon Mobil, αλλά όσο και να προκαλεί εντύπωση βοηθά σημαντικά και την Ελλάδα και την Κύπρο.

apopseis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ