Το State Department περιορίζει τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να προσλάβουν τα πέντε μεγαλύτερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας στις ΗΠΑ και τον χρόνο που μπορούν να παραμείνουν οι δημοσιογράφοι, εντείνοντας την αυστηρότητα στον κινεζικό Τύπο.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που επιτρέπεται να εργάζονται νόμιμα στα αμερικανικά γραφεία των πέντε κορυφαίων μέσων ενημέρωσης του Πεκίνου θα μειωθεί, ενώ οι δημοσιογράφοι θα δουν το χρόνο που θα μπορούν να παραμείνουν στις Η.Π.Α. επίσης να μειώνεται, δήλωσε με κάθε επισημότητα ο Μάικ Πομπέο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
.
https://twitter.com/SecPompeo/status/1234540896357670913
.
Η κίνηση επηρεάζει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το China Global Television Network, την China Radio International και την China Daily Distribution Corp.
“Για χρόνια η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε όλο και πιο σκληρή επιτήρηση, παρενόχληση και εκφοβισμό εναντίον Αμερικανών και άλλων ξένων δημοσιογράφων στην Κίνα”, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την απόφαση της Κίνας να εκδιώξει τρεις υπαλλήλους της Wall Street Journal τον περασμένο μήνα για ένα κείμενο που χαρακτήριζε την χτυπημένη από τον κοροναϊό Κίνα, ως τον «πραγματικό άρρωστο της Ασίας».
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως αναταξινομήσει τα ίδια τέσσερα μέσα μαζικής ενημέρωσης (συν την People’s Daily Distribution Corp.) ως “διπλωματικές αποστολές”, θέτοντάς τους υπό στενότερη κυβερνητική εξέταση.
Τώρα, κάποιοι από τους ίδιους δημοσιογράφους που η Ουάσιγκτον ονόμαζε ως “πράκτορες προπαγάνδας για το Πεκίνο” μπορεί να βρεθούν απότομα σε θέση αποχώρησης από τις ΗΠΑ. Από τις 13 Μαρτίου, τα επηρεαζόμενα ΜΜΕ θα επιτρέπεται να έχουν 100 δημοσιογράφους, από 160 που είχαν ως τώρα.
Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι η απόφαση “συνδέθηκε με ένα συγκεκριμένο περιστατικό”, αν και αναφέρθηκαν στην απέλαση των δημοσιογράφων της WSJ ως “αρκετά σοκαριστικό” παράδειγμα της κακής μεταχείρισης που φέρεται να προκαλείται στους Αμερικανούς δημοσιογράφους που εργάζονται στην Κίνα.