Περικοπή μισθού, αλλά και μείωση της θερινής άδειας, στους δικαστές και εισαγγελείς που καθυστερούν να εκδώσουν αποφάσεις, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης το ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπει την επιλογή σε ποσοστό 20% των δικαστών στα ανώτατα δικαστήρια με μόνο κριτήριο την ικανότητα και τις επιδόσεις και όχι την επετηρίδα.
Αυτά τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως έχουμε κάποιες ενστάσεις και κάποια ερωτήματα. Γιατί μόνο το 20% θα επιλέγεται με βάση τις ικανότητες; Εμείς πιστεύουμε ότι το 100% των δικαστών για τα Ανώτατα δικαστήρια θα έπρεπε να επιλέγονται με βάση τις νομικές τους ικανότητες και τις νομικές τους επιδόσεις. Με ποια λογική μόνο το 20% θα είναι εκ των ικανών δικαστών; Και τότε το άλλο 80% τι θα είναι; Και δεύτερον,… ποιος θα είναι εκείνος που θα κρίνει τους δικαστές;
Είναι γνωστό πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη. Όπως ολόκληρη η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες, έτσι και οι δικαστές εξαρτώνται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και γενικότερα από την κομματική νομενκλατούρα, της οποίας αυτός προΐσταται.
Επομένως, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε μια ανεξάρτητη από την Εκτελεστική Εξουσία, Δικαστική Εξουσία και μετά να μιλάμε για ικανότητες και αξιοσύνη των δικαστών.
Επιπλέον, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν ορισμένοι συνταγματικοί θεσμοί, σύμφωνα με τους οποίους τα πολιτικά πρόσωπα είναι στο απυρόβλητο, καλυπτόμενα από ασυλίες και παραγραφές, πάνω από νόμους και τιμωρίες, απολαμβάνοντας πλήρους ατιμωρησίας και μετά να είναι ικανά αυτά τα πολιτικά πρόσωπα να κρίνουν για το θεσμό της Δικαιοσύνης.
Πέτρος Χασάπης