ΚΗΦΗΝΕΙΟΝ "Η ωραία Ελλάς"

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

20120327-000306.jpgTου Σαράντου Καργάκου*
(κηφηνείον – εκ του κηφήνα – αρσενική μέλισσα)
Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η … εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά.
Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων»…παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών,
βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι’ αυτό τουμπάραμε…
Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πως η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ’ όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers».
Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόμη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη και διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις και ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής και χρησιμότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, που πιστεύουν ότι τα παιδιά και μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά.
Έτσι παράγονται επιστήμονες που είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής. Παρ’ όλο που γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής και δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.
Τούτη η παιδεία, που όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ’ ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα και το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσομε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πως να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πως να σκέπτονται αλλά με τι να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης και των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό και πιο μεγάλο.
Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής – βλάξ που καταπίνει σελίδες σαν χάπια και που θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Και το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό και ως λόγος και ως περιεχόμενο.
Και τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» που πρέπει να είναι ευαγγέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλλιεργεί την απέχθεια. Πού πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική και τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά.
Ακούω πως δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πώς να πάει, όταν με τη ναυτιλία που προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα που προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχολείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τι είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε τη θάλασσα και στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί και μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά. Τα πανεπιστήμια και οι ποικιλώνυμες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγματα που μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμήνου – και μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μαθήματα – απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα παιδιά από τις σχολές και δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες που ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας – πέρα από τις ιδιωτικές θεατρικές σχολές – που προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά;
Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βράβευε την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη και του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς, Πακιστανούς και Ουκρανούς.
Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέρια των Αλβανών που την δουλεύουν, την πατρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων που την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία που ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τίρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.
Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική και την αγροτική τάξη. Στην πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία – θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και υποχρεώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν αλλού. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις και τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά. Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», όπου «μπαγιαντέρες» κάθε λογής και φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουΐσκυ βαπτίστηκε … αγροτικό! Τώρα, όμως, που έρχονται τα «εξ εσπερίας νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Και που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flentium (=κοιλάς κλαυθμώνων) και θα κινείται quasi osculaturium inter flentium et dolorum (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως και οδύνης).
Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας που θα υποτάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κριτήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως και την παιδεία που εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, που τα κουράζει με την παπαγαλία και το βάρος αχρήστων μαθημάτων. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ακόμη και η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη που τα κάνει συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά!
Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες και θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, που, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά που λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», που πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα που οι Αλβανοί πάνε για δουλειά, θα μου πείτε, τι δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια. Όταν μικροί – ακόμη στο Δημοτικό – μαθαίναμε απέξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» και οι νέοι κρύβο­νται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο… κείσθαι πρόσθε νέων άνδρα παλαιότερον».
Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ξένους. Στις οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σε λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων που κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών που θυμίζουν… Ελλάδα. Ακόμη και τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς; Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοίρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, που δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν που προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε διακοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» και πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, που πλήρωσε τέσσερις δραχμές τη δεύτερη δόση του κωνείου που χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα…
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές και τα ΜΜΕ σακάτεψαν και σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματά της – δικαιώματα στην τεμπελιά – και ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.
* Ο Σαράντος Καργάκος είναι ιστορικός – συγγραφέας

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Χαμός με τον μουσουλμάνο δήμαρχο Zohran Mamdani της Νέας Υόρκη που εύχεται Καλή Ανάσταση στα Ελληνικά

Καλή Ανάσταση από τον μουσουλμάνο δήμαρχο Zohran Mamdani της Νέας Υόρκης!

Γυναίκα κάηκε κάηκε ζωντανή μέσα στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη

Τραγική κατάληξη είχε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Αττικής Η φωτιά ξέσπασε σε...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Κυριακή του Πάσχα

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Κυραικη του Πάσχα 12 Απριλίου  2026. Συνεχίστε την ανάγνωση.Υ.Γ. Να θυμίσουμε πως λόγω της αργίας του Πάσχα...

Ραγδαίες εξελίξεις στις συνομιλίες στο Πακιστάν: Η ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο JD Vance

Ο αντιπρόεδρος JD Vance κάνει δηλώσεις στο Πακιστάν: «Το απλό γεγονός είναι ότι πρέπει να δούμε μια ρητή δέσμευση ότι δεν θα επιδιώξουν πυρηνικό όπλο,...

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος - Απόψε ο Χριστός Ανέστη! Το Olympia.gr σας εύχεται από καρδιάς...

Συνομιλίες Ιράν: Το κυριότερο ζήτημα που είναι το Χορμούζ δεν υπάρχει άλλος δρόμος απο την διευθέτηση, και θα διευθετηθεί

Μεταδίδεται από το Ισλαμαμπάντ πως επί τέλους άρχισαν και οι απ ευθείας πλέον και άνευ μεσάζοντος, συνομιλίες που διακόπηκαν λόγω δείπνου που παραθέτει ο Πρωθυπουργός...

Πρώτες πληροφορίες από τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν στο Πακιστάν

Καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν διεξάγουν την πρώτη τους άμεση συνάντηση από το 1979, η συζήτηση περιλαμβάνει τα ακόλουθα ζητήματα: Το Στενό του Ορμούζ...

Οι ΗΠΑ έκαναν δεκτό το αίτημα του Ιράν για ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη φάση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλ Τζαζίρα,...

Η νέα AI «Claude Mythos» της Anthropic μπορεί να εκθέσει σε όλους το ιστορικό περιήγησής σας, τα ιδιωτικά σας μηνύματα και τα οικονομικά σας...

Πανικός… Η νέα AI «Claude Mythos» της Anthropic μπορεί να εκθέσει σε όλους το ιστορικό περιήγησής σας, τα ιδιωτικά σας μηνύματα και τα οικονομικά σας...

Σκουροχώρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε σπίτι και γκρέμισε τοίχο!

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου (11/4) στο Σκουροχώρι, όταν αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και κατέληξε πάνω σε κατοικία στον κεντρικό...

Οι ευχές Φαραντούρη απ’ το Περού – Συνάντηση με την Ελληνική διασπορά

Απ' τη Λίμα του Περού όπου συμμετέχει σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στέλνει τις Αναστάσιμες ευχές του ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης: «Καλή Ανάσταση, χαρούμενη Λαμπρή!Στέλνω...

Πώς να καθαρίσετε κόκκινα αυγά χωρίς να λερωθείτε

Τα κόκκινα αυγά έχουν παραδοσιακά ξεχωριστή θέση σε κάθε πασχαλινό τραπέζι. Μας ταλαιπωρούν ωστόσο γιατί μετά το παραδοσιακό τσούγκρισμα είναι δύσκολο κανείς να τα καθαρίσει...

Κύπρος – Κατερρευσε πολυκατοικία: Ένας νεκρός, τρεις τραυματίες και αγωνιώδης αναζήτηση για τουλάχιστον έναν ακόμη αγνοούμενο

Η επιχείρηση διάσωσης στη Γερμασόγεια της Κύπρου μετατράπηκε σε τραγωδία καθώς οι κυπριακές Αρχές ανέσυραν νεκρό έναν άνδρα από τα ερείπια του διώροφου κτιρίου...

Πρωτοφανή επίθεση κατά της Τουρκίας από τον αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντας

Σε μια κίνηση που προκαλεί τριγμούς στις διεθνείς ισορροπίες της Ανατολικής Αφρικής ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντας και πιθανός διάδοχος της προεδρίας, Μουχούζι...

Τό Πάσχα των Ελλήνων καί η μουσική μας παράδοση

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣΤό Πάσχα των Ελλήνων καί η μουσική μας παράδοσηΕπιμέλεια –παρουσίαση της Ρ/Φ εκπομπης,Χρηστος Τσακούμης.Μετατροπή Ρ/Φ εκπομπης σέ βίντεο...

Από τη Γάζα μέχρι την Ουκρανία και τα Στενά του Ορμούζ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει  τη συνήθεια να αφήνει την Ευρώπη να μαζέψει τα...

Από τη Γάζα μέχρι την Ουκρανία και τα Στενά του Ορμούζ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει  τη συνήθεια να αφήνει την Ευρώπη να μαζέψει τα...

Ξεκίνησαν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ισλαμαμπάντ

Άμεσες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει μεταξύ των αμερικανικών και ιρανικών αντιπροσωπειών στo Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με το πακιστανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης PTV News . Της αμερικανικής αντιπροσωπείας...

Η Απόδοση Του Πάσχα Σήμερα – Η Ανάσταση Συνεχίζεται όσο το Εθνος έχει την πίστη στην Καρδιά του!

Η Ανάσταση συνεχίζεται! Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ιδία γράμματα της νύχτας της Αναστάσεως, ακούγονται και κατά την Απόδοση του...

Το αινιγματικό μήνυμα του πρωθυπουργού για την Ανάσταση

Η Ανάσταση δηλώνει ότι το φως κερδίζει πάντα το σκοτάδι Ενώ το Πάσχα Ελλήνων αποτελεί ένα διαχρονικό βίωμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Μία ημέρα ξεχωριστή, που...

Εμμανουελ Μακρον: Συνομίλησα με τον Ερντογαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Έχω μόλις συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογαν Πρώτα εξετάσαμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Μέση Ανατολή, καλώντας στον σεβασμό της εκεχειρίας και στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ