6/05/2021

Η Ελλάδα επιζητά Αμερικανική παρέμβαση μέσω Ισραήλ…;;

Σύμφωνα με το αμερικανικό site axios.com, η Ελλάδα ζήτησε από ισραηλινούς ηγέτες να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση Τράμπ, για να πάρει μια ισχυρότερη θέση στην κρίση-διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Πίσω από τα παρασκήνια:

Screenshot 2020 08 14 Greece seeks U S intervention in Turkey dispute

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε χθες στο Ισραήλ για μια σύντομη επίσκεψη.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi , να μιλήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και να προτρέψουν τις ΗΠΑ να παρέμβουν πιο δυναμικά,  ενημέρωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για την επίσκεψη.

Η μεγάλη εικόνα: 
Η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο Ορούκ Ρέις- μαζί με στρατιωτικά πλοία – για να εξερευνήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν μέρος των αποκλειστικών θαλάσσιων ζωνών τους.

Ο ισχυρισμός της Τουρκίας για τις περιοχές είναι μέρος μιας συμφωνίας που συνάφθηκε με την καταδικασμένη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία στηρίζει στρατιωτικά σε έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο.

Η νομιμότητα της συμφωνίας αμφισβητήθηκε ευρέως.
Η Γαλλία υποστήριξε με έμφαση την Ελλάδα και την Κύπρο, με τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν να προσφέρει  στρατιωτική υποστήριξη και να αποστείλει πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να μεσολαβήσει.
Μίλησε και πάλι χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστη συμμετοχή, αλλά ο Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα με τον Δένδια στη Βιέννη για να συζητήσει την κρίση.

Στο δωμάτιο: 
Ο Δένδιας έδειξε τους ισραηλινούς ομολόγους του χάρτες των περιοχών όπου επιχειρούν τα τουρκικά πλοία.
Εξέφρασε ανησυχία για την απουσία της Αμερικής στη διαμάχη και τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να «επιστρέψει στην περιοχή», λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Τι ακολουθεί: 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είναι έχουν σήμερα μια έκτακτη σύνοδο σχετικά με την κρίση. Έλληνες και Γάλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι εντάσεις ενδέχεται να κλιμακωθούν σε στρατιωτική σύγκρουση.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ