Τι μας περιμένει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλά παράξενα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και παρά το γεγονός πως πολιτικοί και δημοσιογράφοι, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Έλληνες πολίτες, βλέποντας προσεκτικά τις εξελίξεις, αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά.

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Από τη μια έχουμε τον ψυχοπαθή Ερντογάν που με τις προκλητικές ενέργειές του κατά της χώρας μας, λίγο ακόμα και θα έφτανε στην… Ακρόπολη!

Από την άλλη, μια άβουλη κι άτολμη Ελλάδα με μοναδικό της προσόν, να παρακολουθεί από μακριά αντί να προστατεύει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Γνωστές είναι οι έρευνες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεία μάλιστα πολεμικών πλοίων.

Υποβάθμισαν πολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι το γεγονός, πως πέντε τουρκικά υποβρύχια, είχαν παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορά μας και «κόβανε» βόλτες στο Αιγαίο! Το ένα τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε ανάμεσα σε Σκύρο κι Εύβοια, ένα άλλο στον Καφηρέα και άλλα τρία στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τα εντόπισαν και τους… έστειλαν χαιρετίσματα! Κάποιοι μάλιστα λένε, πως τους έστειλαν μήνυμα «να μας ξανάρθετε»!

Φυσικά, οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης ότι «θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» κατέρρευσαν «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις».

Ας δούμε λοιπόν προσεκτικά τι έγινε τις τελευταίες ημέρες και που δεν έχει λογική αλληλουχία σύμφωνα με τα όσα έχουν διαδραματισθεί τους τελευταίους μήνες.

α) Εντελώς απρόσμενα, το φυλετικό κίνημα στη Λιβύη, εξουσιοδότησε τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(LNA)  Χαφτάρ, να διαπραγματευτεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα το άνοιγμα των πετρελαιοπηγών.

β) Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Al-Naji, AlMagrabi, ανακοίνωσε την επανεξαγωγή πετρελαίου και αποθηκευμένου πετρελαίου στον πετρελαϊκό λιμένα, για την παροχή του φυσικού αερίου που απαιτείται για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι άνοιγμα των πετρελαιοπηγών).

γ) Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας που υπέγραψαν ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκκάν με τον υπουργό Προγραμματισμού της Λιβύης Αλ-Ταχίρ Αλ-Τζουχαϊμί,  μετά από μία άκρως περίεργη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράζ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μωάμεθ Αλ Ατίγια, την ίδια στιγμή που «κατά σύμπτωση» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκεπτόταν την Τρίπολη. Την ίδια Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως σε λίγες ημέρες (Παρασκευή 21/8) θα έκανε μια σπουδαία ανακοίνωση.

δ) Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/8 συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «κοινός στόχος είναι η σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι «Δεν θα γίνει δεκτή καμία παραβίαση της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ» .

ε) Την ίδια μέρα, πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνει τον εντοπισμό κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα από τις γεωτρήσεις που διεξήγαγε το γεωτρύπανο Fatih τις τελευταίες 40 ημέρες. Προέβλεψε δε, ότι θα υπάρξουν κι άλλα τέτοια κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας προφανώς τις έρευνες του Oruc Reis.​

στ) Αιφνιδίως, οι αντίπαλες δυνάμεις στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά την Παρασκευή, πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ.

ζ) Ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12.00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας ο οποίος κατόπιν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Βλέποντας όλα αυτά αναρωτιέσαι τι σχεδιάζουν οι μεγάλοι για την Μεσόγειο, τι μας περιμένει σαν χώρα, όταν οι πολιτικοί μας μέχρι σήμερα, έχουν δείξει πως έχουν μειωμένες αντιστάσεις, νεκρά αντανακλαστικά.

Δύσκολες στιγμές, ας ευχηθούμε τα καλύτερα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ