Κορωνοϊος: Μπορεί να απειλήσει το πνεύμα των φετινών Χριστουγέννων;

Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτη της εποχής μας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πέρα από τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα είναι κορυφαια κοινωνική αλλά και εμπορική γιορτη.

Ο εορτασμός τους φέτος απειλείται από τον Κορωνοϊο και είναι η πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που δεκάδες χώρες θα γιορτάσουν ταυτόχρονα τα Χριστούγεννα υπο καθεστώς φόβου.

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτη αγάπης και προσωπικής επαφής με επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, οικογενειακά γεύματα και εξόδους στα μαγαζιά για ψώνια αλλά και κοινωνικής προσφοράς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Επίσης τα Χριστούγεννα είναι σημαντικά και για την ψυχολογία των παιδιών καθώς νιώθουν μια ιδιαίτερη χαρά με όλες τις κοινωνικές επαφές της οικογένειας τους, τα δώρα αλλά και το μήνυμα αγάπης που τους μεταφερουν στις καρδιές τους.

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της γιορτής αν κάποιος είναι ευσεβής και πιστός στη θρησκεία του δεν απειλείται σε καμία περίπτωση βέβαια. Μπορεί μόνο να γίνει δυσκολότερη η παρουσία των πιστών σε ναούς και εκκλησίες λόγω των μέτρων που θα υπάρχουν τότε.

Ο εμπορικός χαρακτήρας της γιορτής θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα καθώς η γιορτη των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη περίοδος των εμπορικών καταστημάτων και στην ουσία ο Δεκέμβρης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ο μήνας που τρέφει και τους υπόλοιπους.

Οι κοινωνικές επαφές είναι ο τομέας στον οποιο θα υπάρξουν τεράστια πλήγματα. Οικογενειακά τραπέζια που δεν θα γίνουν, άνθρωποι ηλικιωμένοι που θα παραμείνουν μόνοι χωρίς επισκέψεις από συγγενείς και φίλους, μικρά παιδιά που δεν θα μπορέσουν να νιώσουν την χαρά να πουν τα καλαντα για να μαζέψουν κάποιο χαρτζιλίκι αλλά και για να έχουν ευχάριστες αναμνησεις όταν μεγαλώσουν από τα Χριστιυγεννα των παιδικών τους χρόνων.

Φέτος θα δούμε για πρώτη φορά Άι Βασιληδες με μάσκα στα καταστήματα και τους δρόμους. Δεν ξέρουμε ακόμη αν το έθιμο που θέλει τα μικρά παιδιά να βγάζουν φωτογραφίες στην αγκαλιά κάποιου Αγίου Βασίλη θα τηρηθεί λόγω των μέτρων που θα ισχύουν αλλά για σκεφτείτε, ποιο παιδάκι θα ήθελε μια φωτογραφία με εκείνο και τον Άγιο Βασίλη να φοράνε μάσκα;

Και τέλος έχουμε τον χώρο της κοινωνικής προσφοράς. Άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα ή που είναι μόνοι και περιμένουν την βοήθεια των συνανθρώπων τους. Αυτοί θα υποστούν και το σοβαρότερο πλήγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ