Όχι μια όχι δυο δέκα φορές περήφανοι αν και όταν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γιώργου Βενετσάνου

Διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο ότι ο κ Τσαβούσογλου ανέλυσε τον κάτωθι κατάλογο θεμάτων για τα ελληνοτουρκικά στον κ Στόλτεμπεργ:

· ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ: δορυφορικές εικόνες στρατιωτικοποιήσης των ελληνικών νήσων, υποστηρίζοντας ότι: « …Η Ελλάδα παραβιάζει κατάφορα της Συνθήκες»,
· ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: « …Οι Έλληνες μας έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Νατοϊκή εκπαίδευση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, (δεν φτάνει που τους εκπαιδεύουμε δωρεάν, διαμαρτύρονται και από πάνω) διότι παράνομα και από το πουθενά ζητάνε σχέδια πτήσης για εκπαιδευτικές ασκήσεις…»!!! «Αποτελεί επιθετική ενέργεια, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν παράνομα τα τουρκικά πολεμικά στο Διεθνή Εναέριο Χώρο και να είναι και οπλισμένα, με αποτέλεσμα το τουρκικό σύστημα αεράμυνας να είναι μονίμως σε εγρήγορση και να καταπονείται για να αποφύγει τυχόν αιφνιδιασμό…»!!!
· ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: «.. η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση να τις εφαρμόσει, με τη διαφορά ότι ο διοικητής της επιχείρησης θα είναι Τούρκος αξιωματικός της δικιάς τους ακτοφυλακής. Και τούτο διότι η Έρευνα και Διάσωση στο σύνολο της περιοχής Αιγαίου και Μεσογείου δεν έχει οροθετηθεί με υπαιτιότητα της Ελλάδας…..Η Τουρκία για φιλανθρωπικούς σκοπούς και προκειμένου να σώζει ζωές έχει το δικαίωμα, τις ικανότητες, τις δυνατότητες και τα μέσα, να σώζει ζωές από το Ταίναρο μέχρι την Κύπρο και από τον Έβρο μέχρι Αίγυπτο και Λιβύη…». Εδώ ειλικρινά δεν γνωρίζω αν ο συνομιλητής θα έπρεπε να είχε σκάση στα γέλια.
· ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ: «.. όσον αφορά στις έρευνες του Ορούς Ρέις στην Αν. Μεσόγειο αυτές έγιναν, θα γίνουν και θα γίνονται (κατά τα αλλά περίμεναν κυρώσεις) σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα. Η συνοδεία του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πολεμικά πλοία ήταν αναγκαία δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα ενάντια στις νόμιμες ενέργειες του Ρους Ρέις..». Σωστά και μπήκαν μέσα στο σπίτι μας και κουβάλησαν και τον χωροφύλακα για να το διαρρήξουν παρέα.

Εξωφρενικά αυτά που είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον γραμματέα του ΝΑΤΟ; Σίγουρα ναι, αλλά εκτός από αυτά η Τουρκία θέλει να συζητήσει – επιβάλει και τα εξής:

· Μειωμένη (έως μηδενική) επήρεια των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ.
· Αναθεώρηση κυριαρχίας επί νησίδων στο Αιγαίο («γκρίζες ζώνες»).
· Αποστρατικοποίηση και αφοπλισμό νησιών του Αιγαίου.
· Νομιμοποίηση συμφώνου Ερντογάν – Σαρατζ.
· Αναθεώρηση του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.
· Αναγνώριση Μουσουλμανικής μειονότητας στο Αιγαίο.

Και εμείς βάζουμε στο τραπέζι μόνο:

· Καθορισμό ΑΟΖ.
· Καθορισμό υφαλοκρηπίδας.

Εδώ θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή και στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας του έθνους μας να τοποθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα αυτονόητα:

· «Ζώνη ασφαλείας» στα μικρασιατικά παράλια, μιας και τα τουρκικά στρατεύματα απειλούν ευθέως τα Ελληνικά νησιά.
· Απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, που παραμένουν στο νησί από το 1974.
· Σταμάτημα του 3ου Αττίλα με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
· Επιστροφή ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις περιουσίες τους και επιστροφή των εποίκων στην Τουρκία.
· Επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.
· Πλήρεις αποζημιώσεις στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης από το πογκρόμ του 1955.
· Επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων των νήσων Ίμβρου και της Τενέδου στις πατρογονικές τους εστίες και εφαρμογή του αυτοδιοίκητου σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης.
· Αναγνώριση της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού (παράλια Μ. Ασίας και Πόντος).
· Επαναφορά της Αγίας Σοφίας στο πρότερο της καθεστώς, που ήταν ανοικτή και επισκέψιμη για όλους τους λαούς και όλες τις θρησκείες.

Αν λοιπόν πάμε μόνο με τα δύο πρώτα επιχειρήματα, (ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα) έχουμε ηττηθεί πριν ακόμη κάτσουμε στο τραπέζι και αυτό γιατί ο διεθνής παράγοντας δεν πολυσκοτίζεται. Σου λέει το απλό, ο ένας έχει δυο, ο άλλος δέκα, θα πιέσουμε αυτόν που έχει τα λιγότερα. Ας φερθεί η ελληνική ηγεσία έξυπνα, βάζοντας στο τραπέζι μια σκληρή λίστα, με τις δίκαιες όμως και καθόλου ανεδαφικές διεκδικήσεις του ελληνισμού και της ορθοδοξίας και τότε ναι, να είμαστε όχι μια, όχι δύο, δέκα φορές περήφανοι για όσους μας εκπροσωπούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ