13 δις ομόλογα έχει αγοράσει η ΕΚΤ για να καμαρώνει ο Σκυλακάκης!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πλάτη» στην ελληνική οικονομία βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αγοράζει συνεχώς ελληνικά ομόλογα, μέσω του πανευρωπαϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία, Ρίχνοντας έτσι την απόδοση του ελληνικού ομολόγου κάτω από το 1%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίουαγοράστηκαν ομόλογα 3,020 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή του προγράμματος το ευρωσύστημα έχει απορροφήσει 12,966 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

H προσδοκία για ένα νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η νέα βουτιά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διατηρούν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το ελληνικό 10ετές να κινείται στο επίπεδο του 0,95%.

Παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται για νέες εξόδους στις αγορές, όταν κρίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θα είναι πάλι έτοιμοι να δανείσουν στη χώρα μας με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόνο μέσω του προγράμματος PEPP για την πανδημία είχε αγοράσει έως 2/10/2020 τίτλους ονομαστικής αξίας 571,3 δισ. ευρώ.Πολύ σχηματικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες, με στόχο να αυξηθεί η τιμή των ομολόγων και να δημιουργηθεί χρήμα στο τραπεζικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται μια σειρά από επιτόκια, καθιστώντας φθηνότερα τα δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ