Ο Ερντογάν περιμένει εν… πλω στη γωνία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκλητική, όπως πάντα, αλλά και περίεργη αυτή τη φορά η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, οι οποίες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους στη διάρκεια των συνομιλιών στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Από τον Μιχάλη Ψύλο

«δημοκρατία»

Ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές εφημερίδες; «Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο στις 29 Οκτωβρίου, στην επέτειο της εθνικής γιορτής της Τουρκίας».

Όταν, φυσικά, η Αγκυρα ανακοινώνει NAVTEX για αεροναυτικά γυμνάσια ανοιχτά της… Εύβοιας στην επέτειο του «ΟΧΙ», στις 28 Οκτωβρίου, είναι «business as usual» για την Τουρκία, για να μην τρελαθούμε εντελώς! Αλλά και για να μην… ξεχνιόμαστε, φυσικά, ο Ερντογάν συνόδευσε την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ με νέες απειλές, ότι «ο τουρκικός στόλος θα εγγυάται την ασφάλεια του “Oruc Reis” και του “Barbaros Hayretin Pasha”, που συνεχίζουν τις σεισμικές ερευνητικές μελέτες τους στη Μεσόγειο». Φυσικά, όπως προδικάζει ακόμη και το πρακτορείο Reuters, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή».

«Η Ελλάδα έχει μεν ζητήσει να θέσει το ζήτημα στη διήμερη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αλλά η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής να μην επιβάλει κυρώσεις μέχρι νεωτέρας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γιατί, λοιπόν, να μη θριαμβολογήσει και πάλι το Σάββατο ο Ερντογάν; Εν πλω, μάλιστα, αυτή τη φορά! Γιατί να μην εξαπολύσει και νέες απειλές; Αλλά γιατί, όπως γράφει η γερμανική «Der Tagesspiegel», να μην εμφανιστεί και πάλι ο Ερντογάν «πρόθυμος για νέες διερευνητικές συνομιλίες;». Έχει μάθει πλέον ο Τούρκος πρόεδρος πολύ καλά το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι! Οπου, δυστυχώς, «γάτα» είναι η Τουρκία και «ποντίκι» η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters, «η Άγκυρα δίνει την εντύπωση ότι παίζει με τις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να βρουν λύση στη διαμάχη αυτή, υιοθετώντας την προσέγγιση του καρότου και του μαστιγίου. Αρνούμενη η Ε.Ε., λόγω Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, απλώς κλότσησε λίγο πιο πέρα το κουτάκι, λέγοντας ότι θα επανέλθει στο θέμα τον Δεκέμβριο. Τώρα το πρόβλημα επανέρχεται ζητώντας εκδίκηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ