Η πολιτική διαφθορά, εθνική καταστροφή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την περιοχή του Καυκάσου με τους Αρμενίους να βιώνουν τον ξεριζωμό ακόμα μια φορά, παρατηρώντας βουβοί τις φλόγες των σπιτιών τους που οι ίδιοι πυρπόλησαν προτού πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

«δημοκρατία»

Μετά τη συντριπτική ήττα τους από τους Αζέρους οι Αρμένιοι ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τα αίτια της καταστροφής που βιώνουν, σε απόλυτη ακολουθία με τους Ελληνες, που όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται αυτά που τους συμβαίνουν, αλλά ούτε κατ’ ελάχιστο δεν μπορούν να φανταστούν ότι και αυτοί, ίσως σύντομα, μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με τους Αρμενίους.

Αν προσπεραστεί η πρώτη εγκεφαλική δυσλειτουργία των Αρμενίων (και των Ελλήνων) να αντιληφθούν εγκαίρως ότι τα επίγεια, εναέρια και θαλάσσια ρομποτικά οχήματα μάχης έχουν αλλάξει ριζικά τις κλασικές τακτικές του πολέμου εδώ και 15 χρόνια και αν επίσης προσπεραστεί μια άλλη, σοβαρότερη εγκεφαλική δυσλειτουργία, δηλαδή η ανάθεση σε τρίτους της προστασίας της χώρας τους, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε και να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το συμβούλιο της Ομάδας των Ευρωπαϊκών Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) στην τελευταία έκθεσή του διέγνωσε ότι η διαφθορά στην Αρμενία αποτελεί απειλή για την επιβίωσή της.

Πράγματι, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού της Διεθνούς Διαφάνειας, η Αρμενία είναι η 70ή χώρα στον κατάλογο της διαφθοράς μεταξύ 180 χωρών, ενώ η Ελλάδα η 60ή. Η κύρια πηγή της διαφθοράς στην Αρμενία είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων από το κράτος και η στενή σχέση των επιχειρηματικών ελίτ με το πολιτικό σύστημα, κατάσταση η οποία όχι μόνο αποτελεί ανάχωμα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει οδηγήσει και τους πολίτες σε μία μόνιμη απάθεια απέναντι στα γεγονότα, όπως αναφέρει η έκθεση.

Συγκρίσιμες καταστάσεις διαφθοράς υπάρχουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανευ ουδεμίας αναφοράς στα οικονομικά σκάνδαλα που διαπλέκουν το πολιτικό προσωπικό με την τάξη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, είναι αρκετό να επισημανθεί ότι την ημέρα που ανακοινωνόταν ο δεύτερος εγκλεισμός των πολιτών η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στην Ιστορία της χώρας, με το οποίο κατήργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπολόγων για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή για υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, δηλαδή σε μία πενταετία, χρόνο παραγραφής του αδικήματος.

Επί το χείρον, το νομοσχέδιο στερεί τη δικαστική προστασία σε αυτούς που είχαν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη αλλά η υπόθεσή τους δεν είχε εκδικαστεί μέχρι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Τέτοιου είδους νομοσχέδια προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, με αποτέλεσμα να θριαμβεύει η πολιτική απάθεια των πολιτών.

Στην Κύπρο αντίστοιχα το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, που ελέγχεται από το Κατάρ, δηλαδή από την Τουρκία, κατέγραψε τη διαφθορά και την ηθική εξαθλίωση του πολιτικού συστήματος της Κύπρου την ίδια στιγμή που τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούσαν σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με προφανή σκοπό να υπονομεύσουν τη νομική θέση της χώρας, παρουσιάζοντας με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τον χρηματισμό των πολιτικών για τη μεσολάβησή τους στη χορήγηση της «χρυσής βίζας» σε αλλοδαπούς.

Αντίστοιχες καταστάσεις στην Ελλάδα ανάγκασαν τον Νοέμβριο του 2019 την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να εισηγηθεί την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» και στην Ελλάδα. Η διαφθορά του πολιτικού συστήματος καθιστά μία χώρα δυνητικά εκβιαζόμενη από μία άλλη χώρα, με αποτέλεσμα τη συστηματική υπονόμευση και τη συντριβή της, όπως συνέβη με την Αρμενία.

Η αιφνίδια και άμεση συνθηκολόγηση της Αρμενίας συσχετίζεται, εκτός των άλλων παραμέτρων, και με την πολιτική διαφθορά. Ο πολιτικός χρηματισμός καθώς και ο επακόλουθος εκβιασμός είναι οι διαχρονικές μέθοδοι που υπονομεύουν την πρόοδο, διαλύουν την κοινωνική συνοχή, καλλιεργούν την κοινωνική απάθεια στα σημαντικά γεγονότα και υπονομεύουν την εθνική άμυνα.

Η Αρμενία δεν αντέδρασε εγκαίρως στον εξοπλισμό και στην προετοιμασία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω της πολιτικής διαφθοράς, παρότι η πρώτη γνώριζε τις προθέσεις του αντιπάλου. Οι Έλληνες πολιτικοί για τους ίδιους λόγους αφόπλισαν τη χώρα, παρότι η Τουρκία είχε εκδηλώσει την αναθεωρητική της πολιτική ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι προφανές ότι τα συνεχή στρατηγικά λάθη δεν επαναλαμβάνονται με γνώμονα τη βλακεία, αντιθέτως είναι απόρροια της πολιτικής διαφθοράς. Το αποτέλεσμα της διαφθοράς είναι η Αρμενία να εκτοπιστεί από τα ιστορικά εδάφη της και η Ελλάδα από τις ιστορικές θάλασσές της έπειτα από 3.000 χρόνια.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ