Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Προς τιμήν τους ανώνυμοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο επιχείρημα για να απαξιώσουν το μήνυμα του πολυτεχνείου, λέγοντας ότι κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες που έκαναν με την εκεί παρουσία, είναι έτσι; Μερικοί μπορεί ναι, όλοι όμως όχι και αυτοί ήταν και η μεγαλύτερη πλειοψηφία, αγνά παιδιά πιστά στις αρχές της δημοκρατίας, ούτε ζήτησαν, ούτε πήραν, ούτε εξαργύρωσαν τίποτε από αυτήν την αγωνιστική προσφορά τους. Βγήκαν με τον αγώνα τους δημόσια στο προσκήνιο και μετά μπήκαν ξανά στο παρασκήνιο της ζωής ζώντας ανάμεσα μας, κρατώντας όμως κάτι πολύ ισχυρό για τους εαυτούς τους και την οικογένεια τους, την δημοκρατική τους παρακαταθήκη.

Είναι τα παιδιά του «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ», είναι η νεολαίοι που έβαλαν τα στήθη τους μπροστά από τα άρματα μάχης των συνταγματαρχών.

Είναι οι πολίτες που δεν ζήτησαν τίποτα, δεν εξαργύρωσαν τίποτε και είναι αυτοί οι άνθρωποι που κρατάνε με το ήθος τους, όρθια αυτή την χώρα.

Όλοι μας γνωρίζουμε άτομα που είχαν πάρει μέρος και από εδώ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά ονόματα. Γνωρίζω ότι δεν το θέλουν, και όταν τους ρωτάς λένε: κάναμε απλά το χρέος μας ως δημοκρατικοί πολίτες και το σημαντικό είναι ότι προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Σε αυτούς λοιπών τους τότε φοιτητές αγόρια και κορίτσια, που έμειναν απλοί ανάμεσά μας και που όταν θυμούνται τα τραγικά γεγονότα που βίωσαν δακρύζουν. Ο Όττο Φον Μπίσμαρκ (1815-1898) είχε πει μια φράση που ταιριάζει απόλυτα σε αυτούς τους ανθρώπους: «Ένας πραγματικά μεγάλος άνδρας διακρίνεται από τρία σημεία: Μεγαλειώδης σχεδιασμός, ανθρώπινη εκτέλεση, μετριοφροσύνη στην επιτυχία». Οι τότε φοιτητές και φοιτήτριες σχεδίασαν ή συμμετείχαν στον μεγαλειώδη δημοκρατικό ξεσήκωμα, το εκτέλεσαν με επιτυχία και παρέμειναν μετριόφρονες. Πιστεύω ότι τους αξίζει η τιμή του να τους θυμόμαστε, έστω και αν παραμένουν προς τιμήν τους ανώνυμοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ