Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Ταξίαρχος Θεοδωρακίδης: Γαλλικό Αγκυροβόλιο στην Κρήτη – Όχι στον κατευνασμό (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

50 στρατιωτικά οχήματα παρέδωσε η Τουρκία στην Ουκρανία!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν περί τα 50...

Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν ομοσπονδιακό έλεγχο των τουρκικών drone TB2

Μέλη του Κογκρέσου ζητούν να διεξαχθεί έρευνα για το...

Η Ταϊβάν εκτόξευσε φωτοβολίδες για να απομακρύνει Κινεζικά drones

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη ότι...

Ο Ακάρ προαναγγέλει στρατιωτικό χτύπημα σε ελληνικό νησί

Ο τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τους ισχυρισμούς...

Βγήκε ο Τούρκος στη Μεσόγειο – Σε επιφυλακή ο Στόλος

Στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει το ερευνητικό σκάφος...

Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην Ευελπίδων;

Χαρακτηριστικά συστημικού προβλήματος αποκτά πλέον η κάλυψη των θέσεων...

Σοκ στις ΗΠΑ από την καθήλωση των F-35 λόγω σοβαρού προβλήματος…

Όπως αποκάλυψε το Breaking Defence η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων...

Η τουρκική ακτοφυλακή παρενόχλησε ελληνικό ναυαγοσωστικό στο Φαρμακονήσι

Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά από το Φαρμακονήσι, έκαναν «τσαμπουκάδες»...

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Θα διώκονται ποινικά όσοι διαρρέουν διαβαθμισμένες πληροφορίες

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, αναβαθμίζονται...

Η αλλοίωση της τροπολογίας στο Κογκρέσο και η απόλυτη σιωπή

Δημοσιεύεται πως από τούς ψηφισμένους όρους που έθεσε το...

Κόλαφος ο Μάζης για ΕΛΙΑΜΕΠ και Μητσοτάκη! “Είναι θέση για Έλληνα Πρωθυπουργό αυτή;”

"Καρφιά" του Ιωάννη Μάζη στο εσωτερικό μέτωπο Ελλήνων καθηγητών...

Ο Ταξίαρχος ε.α. και γεωστρατηγικός – αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΊΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα και την Αλέξανδρο Κλώσσα


Ιωάννης Μάζης: Φρεγάτες από Γαλλία ή ΗΠΑ;

Ιωάννης Μάζης: Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM. Ήταν ξεκάθαρα αρνητικός με τους εξοπλισμούς που κυνηγά η Ελλάδα με τις αμερικάνικες φρεγάτες και τα επίσης αμερικανικά μαχητικά F35 ήταν ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης, ο οποίος μίλησε στον Focus Fm 103,6 και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη.

 

Ιωάννης Μάζης:  Ο κ. Μάζης στάθηκε στο γεγονός ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα αργήσουν πάρα πολύ να έρθουν, ενώ και οι φρεγάτες με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν είναι σε καμία περίπτωση φόβητρο για τους Τούρκους. Ήταν ξεκάθαρα αρνητικός με τους εξοπλισμούς που κυνηγά η Ελλάδα με τις αμερικάνικες φρεγάτες και τα επίσης αμερικανικά μαχητικά F35 ήταν ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης, ο οποίος μίλησε στον Focus Fm 103,6 και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη. Ο κ. Μάζης στάθηκε στο γεγονός ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα αργήσουν πάρα πολύ να έρθουν, ενώ και οι φρεγάτες MMSC με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν είναι σε καμία περίπτωση φόβητρο για τους Τούρκους.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την απόσυρση των αντιτορπιλικών “Charles F. Adams”, οπλισμένων με πυραύλους Επιφανείας – Αέρος SM – 1, ευρέθη με κενά εις την αεράμυνάν του αναφορικώς με τα μεγάλα βεληνεκή. Τοιουτοτρόπως, επεδίωξε την αγορά πλοίων αεράμυνας περιοχής (area defense), θεωρόν ότι η εποχή των φρεγατών «γενικών καθηκόντων» είχε οριστικώς εκπνεύσει. Εν ολίγοις, επεδίωξε να αυξήσει δραστικά το βεληνεκές των συστημάτων αεραμύνης του στόλου.

 

Δείτε live την πορεία του Oruc Reis

Για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτών, το Ναυτικό προσεπάθησε να αποκτήσει μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά “Arleigh Burke” από τις ΗΠΑ, εφοδιασμένα με το σύστημα αεράμυνας “Aegis”, τούτου μη καταστάντος εφικτού. Έτσι, έθεσε σε ενέργεια ένα πρόγραμμα στοχεύον εις την αγοράν «φρεγατών αεράμυνας περιοχής». Το σχετικόν πρόγραμμα διεξεδίκησαν οι Αμερικανοί με το σύστημα “Aegis” το εφοδιαζόμενον με το ραντάρ “SPY – 1” και πυραύλους Επιφανείας – Αέρος SM – 2, οι Ολλανδοί με τα ραντάρ “APAR” και “SMART – L” και επίσης πυραύλους SM – 2.

fregata

Εν συνεχεία όμως, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, η κατεύθυνσις του προγράμματος εστράφη προς την γαλλικήν φρεγάτα “FREMM” με ραντάρ “Herakles” και πυραύλους “Aster 30”. Οι Γαλλικοί αυτοί πύραυλοι διέθεταν βεληνεκές που υπερέβαινε τα 120 χλμ. Επιπρόσθετον, μεγίστης στρατηγικής σημασίας, προσόν της γαλλικής προτάσεως ήτο και το ότι ο συνδυασμός των με πυραύλους προσβολής χερσαίων στόχων “cruise Scalp Naval” (το βεληνεκές των οποίων υπερέβαινε τα 1000 χλμ), την στιγμήν όπου οι αμερικανικοί “Tomahawk” ήσαν εκτός συζητήσεως διότι δεν αποδεσμεύοντο από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα!

«Τα F35 θα τα πάρουμε όταν η Ελλάδα θα φτάσει μέχρι τον Μοριά και τη Ρούμελη»

Ωστόσο, και η αμερικανική πρότασις ενισχύετο από ισχυρά επιχειρήματα γεωστρατηγικής φύσεως. Μεταξύ των άλλων, υπήρχε το επιχείρημα ότι η απόκτησις του “Aegis” από το Π.Ν. θα εισήγαγε την Ελλάδα εις την ομάδαν των συμμάχων «πρώτης γραμμής» των ΗΠΑ, μαζί με την Ιαπωνίαν, τη Νότιον Κορέαν, την Αυστραλίαν, την Νορβηγίαν και την Ισπανίαν, οι οποίες συγκαταλέγοντο μεταξύ των χρηστών του εν λόγω συστήματος. Επισημαίνεται πως το “Aegis” είναι το κατεξοχήν σύστημα μάχης του Ναυτικού των ΗΠΑ, βασικόν στοιχείον της αμερικανικής αντιβαλλιστικής αμύνης και κομβικόν απάρτιον της αμερικανικής γεωστρατηγικής.

εικόνα Viber 2020 11 18 10 11 46

Ωστόσο, δι’ υπερτέρους επιχειρησιακούς, αλλά και κυρίως γεωπολιτικούς, λόγους, η κυβέρνησις Κώστα Καραμανλή εκινήθη προς την γαλλικήν λύσιν. Όμως, η αμερικανική αντίδρασις καθυστέρησε την λήψιν τελικής αποφάσεως και τελικώς, λόγω και των προβλημάτων που προέκυψαν εν τω μεταξύ εις την ελληνικήν οικονομίαν, το πρόγραμμα εματαιώθη.

Εν σωτηρίω έτει, λοιπόν 2020, θα ανέμενέν τις, ότι η συζήτησις περί της νέας φρεγάτας του Π.Ν. θα εκκινούσε εκ του σημείου όπου αυτή είχε διακοπεί, δηλαδή θα επροωθείτο η “καραμανλική” γαλλική, “γεωπολιτικών προδιαγραφών”, λύσις (στην περίπτωσίν μας, των [email protected]). Αντί τούτου όμως, εκινήθημεν προς το… παρελθόν και επιστρέψαμε εις το 1981!. Ισχυρίζομαι το τοιούτον διότι, οι αμερικανικές φρεγάτες “MMSC”, προς την αγοράν των οποίων προσανατολίζεται η κυβέρνησις σήμερον, είναι ουσιαστικώς βελτιωμένες εκδοχές, αναφορικώς με τις ικανότητες προβολής ισχύος εις τον αέραν και την θάλασσαν, των πρώτων δύο φρεγατών που ενετάχθησαν εις την υπηρεσίαν του Π.Ν. εκείνην την περίοδον, δηλαδή των «Έλλη» και «Λήμνος» (Ναί, ναι, της… “Επακουμβηστρίας” «Λήμνου»! Είναι… “σαραντάρα”!). Συγκεκριμένα, οι “MMSC” είναι «φρεγάτες γενικών καθηκόντων», οπλισμένες με πυραύλους Επιφανείας – Αέρος “ESSM block 2”, το βεληνεκές των οποίων δεν υπερβαίνει τα 50 χλμ, τη στιγμήν που το αντίστοιχον βεληνεκές των πυραύλων SM – 1, που εξόπλιζαν τα αντιτορπιλικά “Charles F. Adams” του Π.Ν. στη δεκαετία του 90 (!), υπερέβαινε τα 70 χλμ (!).

Και τούτον συμβαίνει σήμερον, όπου το «περιβάλλον απειλής» είναι κατά πολύ δυσμενέστερον και πιεστικότερον, από εκείνον του παρελθόντος, εφόσον η τουρκική αεροπορία εφοδιάζεται ολονέν και περισσότερον με συστήματα κρούσεως «μακρού πλήγματος» (stand off), δυναμένη να εξαπολύει πλήγματα εναντίον των εληνικών φρεγατών εξ αποστάσεων ευρισκομένων εκτός βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων των τελευταίων. Επιπροσθέτως, όπως υποστηρίζει, ο Καθηγητής γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας, η Τουρκία φαίνεται πως αναπτύσσει ένα πολυεπίπεδο πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD), κατά τα κινεζικά πρότυπα, καθιστώντας πολύ επικίνδυνη τη δράση μεγάλων ελληνικών μονάδων επιφανείας κοντά στις τουρκικές ακτές. Όμως, τα περιορισμένα βεληνεκή τόσο των όπλων επιφανείας – αέρος, όσο και επιφανείας – εδάφους των MMSC, τις αναγκάζουν ουσιαστικά να προσεγγίσουν τις τουρκικές ακτές, αν θέλουν να έχουν κάποια συμμετοχή στα πολεμικά δρώμενα σε καιρό επιχειρήσεων.

Όσο δε για τον γεωπολιτικό ρόλο των MMSC, τούτος είναι ουσιαστικά μηδενικός. Καμία αναβάθμισις της Ελλάδος εις το πλαίσιον της αμερικανικής γεωστρατηγικής δεν προσφέρουν, εξαιτίας ακριβώς των χαμηλών επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων. Κατ’ ουσίαν, ο γεωπολιτικός των ρόλος είναι αρνητικός. Η ουσιαστική στόχευση του προγράμματος είναι να ακυρώσουν την υποψηφιότητα των γαλλικών φρεγατών [email protected] και συνακολούθως να υπονομεύσουν την ελληνογαλλικήν στρατηγική συνεργασία.

Ίσως όμως τα πράγματα να είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί, αν ο στόχος των ΗΠΑ ήτο απλώς να αντιτάξουν ένα αντίπαλον δέος εις την γαλλικήν πρότασιν, θα ηδύνατο να προταθεί μια σχεδίασις υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αντίστοιχων αυτών που προσφέρουν οι γαλλικές φρεγάτες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έριξε το ιντερνετ ο Κώστας Βαξεβανης με την φωτογραφια που ανέβασε

Σε ανάρτηση του ο Κώστας Βαξεβανης ανέβασε μια φωτογραφια...

Τα τρόφιμα που κάνουν επίθεση στο κοιλιακό λίπος

Δεν πρόκειται για μαγικές τροφές, ούτε για θαύματα της...

Πολύτιμα βότανα: Πώς να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας

Όταν ζούμε σε διαμέρισμα στην πόλη, δεν έχουμε αυλή...

Ντροπή: Νεο υβριστικό σύνθημα κατα του πρωθυπουργού στον αέρα της κρατικης τηλεόρασης

Συνεχίζεται η άθλια κατάσταση με τα υβριστικά συνθήματα στις...

Τελος εποχής: Έφυγε απο τη ζωη η κορυφαία ηθοποιός Ντορα Κωστίδου

Έφυγε σήμερα από κοντά μας μια από τις πιο...

Σάλος με το αλκοτέστ στην Άννα Βισση – Η επική αντίδραση της απόλυτης Ελληνίδας σταρ

Μπορει η αστυνομία του Θεοδωρικακου να μην κατάφερε να...

Αποκάλυψη απο τον Μακη Τριανταφυλλοπουλο για τις παρακολουθήσεις

Εν μέσω πανδημίας σε πολυνομοσχέδιο για τις συνέπειές της,πέρασαν τροπολογία για «νόμιμη» παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

“Κατέρρευσε” ο Βαξεβάνης με την αντίδραση του Κυριάκου στις υποκλοπές

Σε κατηγορούν ότι παρακολουθούσες πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους. Περιμένουν όλοι να πεις κάτι, να διαψεύσεις, να σταθείς στο ύψος του θεσμικού ρόλου του πρωθυπουργού. Και τι κάνεις;