Μυρίζει… κοροϊδία

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κύριος Μητσοτάκης χρειάζεται… παρεούλα για να προστατεύσει ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού που τον εξέλεξε. Δεν του αρέσει, λέει, η λέξη «βέτο», γιατί προδίδει μοναχικότητα.

Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Κι εκείνος θέλει μπούγιο, όπως τα παιδάκια που ντρέπονται να πάνε στο πάρτι μόνα τους. Προσωπικά, δεν είδα να έχει πρόβλημα με τη «μοναχικότητα» η Βουλγαρία για να βάλει «πάγο» στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων. Ούτε νομίζω ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία τρομάζουν που είναι… «μοναχές» τους και όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να τις καρπαζώσουν γιατί μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό ολόκληρου του ευρωπαϊκού μαγαζιού.

Έτσι παίζεται (ακόμη) το παιχνίδι στο club, κύριε Μητσοτάκη, για ζητήματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων τα οποία πηγάζουν από αυτήν. Φανταστείτε, λοιπόν, αν το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπιανών και οι διαφορετικές αντιλήψεις περί κράτους δικαίου θεωρούνται από τα θιγόμενα κράτη ζητήματα κυριαρχίας, τι θα έπρεπε να θεωρούνται για την Ελλάδα η συνεχής απειλή πολέμου και οι καθημερινές παραβιάσεις εθνικού χώρου από τους απέναντι.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να έχει βρει παρέα ο Ελληνας πρωθυπουργός εδώ και καιρό για να υπερασπίσει τη χώρα του, αλλά, στον βαθμό που δυσκολεύεται, πρέπει να δράσει μόνος του. Ο ίδιος, άλλωστε, απέφυγε να κάνει… παρέα στον Αναστασιάδη, όταν στο πρόσφατο παρελθόν η Κύπρος μπλόκαρε τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, απαιτώντας να επιβληθούν και στην Τουρκία, αλλά στο τέλος απέμεινε ολομόναχη.

Και επειδή μυρίζει κοροϊδία, χοντρή θα έλεγα, στην ερχόμενη σύνοδο, καλό θα ήταν, στη συνέντευξη που επέλεξε να δώσει, ο ανέμελος κ. Μητσοτάκης να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: ότι με… παρέα ή χωρίς παρέα θα μπλοκάρει κι αυτός όλες τις μεθαυριανές αποφάσεις, μέχρις ότου επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Φρέσκες και χειροπιαστές. Ούτε «επέκταση» εκείνων των συμβολικών που κέρδισε με το σπαθί της μονάχη της η Κύπρος ούτε βεβαίως φαιδρότητες με… point system που μαγειρεύουν οι Βελγο-λουξεμβούργιοι με την κυρία Ούρσουλα.

Θα πρέπει επίσης και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, να σταματήσει τις φαιδρές εκκλήσεις περί επιβολής εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, και μάλιστα για παραγγελίες που «τρέχουν», όπως αυτές των γερμανικών υποβρυχίων. Αυτά δεν παίζουν ούτε στη μοτοπίστα της Πάρνηθας. Αυτό που παίζει, και όφειλε η Ελλάδα να έχει κάνει εδώ και δεκαετίες, είναι να θέσει ως απαράβατη ρήτρα για την αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος την απαγόρευση πώλησής του στην Τουρκία από τη χώρα εξαγωγέα. Αν θέλει να κάνει τον σκληρό ο κ. Μητσοτάκης, ας θέσει αυτόν τον απλούστατο όρο μονομερώς σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς για προμήθεια οπλικών συστημάτων και να δούμε ποιος θα κοπιάσει. Αλλιώς, να σταματήσει να μας κοροϊδεύει εγείροντας αξιώσεις, που κάνουν τους Γερμανούς να τον χτυπούν φιλικά στην πλάτη για να συνέλθει. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στον βαθμό που ακόμη υπάρχει το βέτο για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας (θα καταργηθεί σύντομα, να είστε σίγουροι), ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να το ασκήσει και να πάρει στο χέρι κανονικές κυρώσεις. Όχι άλλη κοροϊδία. Αλλιώς, ας βρει παρέα για να διηγείται τις ανέμελες στιγμές στο βουνό, και ο «σουλτάνος» να κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ