Έγιναν μαύρα πρόβατα οι… ήρωες με τις λευκές ποδιές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επόμενη πενταετία οι νοσηλευτές θα παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων

Από τον Μιχάλη Ψύλο

Αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα οι ήρωες και οι ηρωίδες με τις «λευκές ποδιές» είναι κακοπληρωμένοι ή εισπράττουν ένα κυνικό «όχι» για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών τους, κάνετε λάθος. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου -όπως και στην Ελλάδα- την περασμένη άνοιξη χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς και το προσωπικό που έδιναν τη μάχη με τον κορωνοϊό, οι νοσηλευτές αναμένεται ότι θα πληρώνονται τα επόμενα πέντε χρόνια πολύ λιγότερα από άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Έκθεση της Prognos AG για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann, η οποία προβλέπει την αύξηση των μισθών έως το 2025, δείχνει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό διατρέχει τον κίνδυνο απωλειών στο πραγματικό του εισόδημα τα επόμενα χρόνια. «Με άδεια χέρια μένουν οι εργαζόμενοι που χειροκροτήθηκαν ως “ήρωες της κορόνας” στην αρχή της πανδημίας και τους οποίους η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα ότι κυριολεκτικά κράτησαν ζωντανά τα νοσοκομεία» γράφει η «Suddeutsche Zeitung». «Ο πραγματικός ακαθάριστος ετήσιος μισθός στην υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι μικρότερος κατά 4.000 ευρώ το 2025, σε σχέση με τον μέσο γερμανικό μισθό των 34.000 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Αλλά και στη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ενώ ανακοίνωσε αυξήσεις των μισθών για περίπου 900.000 εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, άφησε απέξω τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. «Η είδηση ότι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες δεν θα επωφεληθούν από την αύξηση των αποδοχών έχει εξοργίσει πολλούς στο επάγγελμα» αναφέρει το Euronews στην ιστοσελίδα του. «Ο αποκλεισμός τους ήταν το τελευταίο πλήγμα σε ένα ήδη αποθαρρυμένο και εξαντλημένο εργατικό δυναμικό, που αγωνίζεται για μια δίκαιη αύξηση των αμοιβών εδώ και χρόνια, μια μάχη που έχει επηρεάσει την υπομονή και την ανοχή τους απέναντι στην κυβέρνηση. Πολλοί δεν θα επιθυμούν πλέον να είναι μέλη ενός επαγγέλματος που παραμερίζεται συνεχώς από εκείνους που κυβερνούν τη χώρα» λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ Χάντλεϊ Στιούαρτ.

Τα ίδια συμβαίνουν στην Αμερική, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κακοπληρωμένο. Οπως αναφέρει έρευνα του ιδρύματος Brookings, «παρότι έχουν κηρυχθεί “ουσιώδεις”, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν την αίσθηση ότι παραγκωνίζονται και υποτιμούνται. Όλοι μιλούσαν με υπερηφάνεια για τη δουλειά τους, αλλά λίγοι ένιωθαν τον σεβασμό των άλλων, ακόμα και όταν διακινδύνευαν τη ζωή τους. Πολλοί εξέφρασαν απογοήτευση -και μερικές φορές θυμό- για την έλλειψη ακόμη και του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού».

Η δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί χρειάζονται και αξίζουν πρόσθετους πόρους για να συνεχίσουν το έργο τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Η ελεγχόμενη από τους δημοκρατικούς Βουλή ενέκρινε μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως «κόλλησε» στη Γερουσία, στην οποία τον έλεγχο έχουν οι ρεπουμπλικάνοι.

Ο λόγος που το νοσηλευτικό προσωπικό στη Γερμανία θα έχει κατά μέσο όρο μικρότερες αποδοχές από τους άλλους εργαζομένους είναι η… χαμηλή παραγωγικότητα, όπως γράφει η «SZ». Στην υγειονομική περίθαλψη η παραγωγικότητα θα αυξηθεί μόνο κατά το ήμισυ έως το 2025 σε σχέση με τη βιομηχανία, σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann.
«Το εύρος της αύξησης των μισθών είναι αντίστοιχα μικρότερο» λέει ο Τόρμπεν Στουχμέιερ, εκπρόσωπος του ιδρύματος. Φυσικά! Η «καταραμένη» παραγωγικότητα, που αποτελεί και την κεντρική ιδέα του συστήματος. Και όμως! Και… πατίνια να βάλει μια νοσοκόμα δεν μπορεί απλώς να φροντίζει περισσότερους ασθενείς ανά ώρα χωρίς να μειώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών! Οπως και ένας πιανίστας, άλλωστε, δεν μπορεί να παίζει περισσότερα κομμάτια την ώρα και όλα να είναι τέλεια, όπως γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας η γερμανική εφημερίδα. Είναι η λεγόμενη «ασθένεια του κόστους», όπως έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομολόγων Ουίλιαμ Μπάουμολ. Μόνο που η «ασθένεια» αυτή αυξάνει δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες. Αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς, όσο κι αν το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει τη ζωή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η άδικη συμπεριφορά της Πολιτείας δεν μπορεί παρά να έχει αντίκτυπο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Γερμανία εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταφεύγοντας αναγκαστικά σε όλο και πιο σκληρό lockdown εν όψει των Χριστουγέννων.

Και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επαινέθηκε πριν από λίγους μήνες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της έναντι της πανδημίας, «έχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη φορά να διατηρήσει μια συνεκτική και ενοποιημένη πορεία απέναντι στον ιό στη χώρα» γράφει το γαλλικό περιοδικό «L’Οbs». «Με βάση μόνο την ελπίδα, άλλωστε, δεν θα φτάσουμε πουθενά» δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Γερμανοί επιδημιολόγοι.

«O αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο στη Γερμανία. Οι υγειονομικές Αρχές ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο 14.054 νέες μολύνσεις κορονοϊού, σύμφωνα με το ινστιτούτο RobertKoch.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 13.604 νέα κρούσματα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν 423 νέοι θάνατοι σε μία ημέρα, από 388 που ήταν κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα» γράφει η «Frankfurter Rundschau».

Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Ενωση Εντατικής Θεραπείας (DIVI), μόνο το 20% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας είναι ακόμη διαθέσιμο στη Γερμανία. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανήλθε σε 4.179 τη Δευτέρα, έναντι μόλις 220 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και όλα αυτά, παρότι από τον Νοέμβριο μπαρ, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικοί χώροι έχουν κλείσει και τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις έχουν περιοριστεί.

Aυτοί οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 10 Ιανουαρίου με μια προγραμματισμένη χαλάρωση των μέτρων, ειδικά για συγκεντρώσεις μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ