3/08/2021

Καλωσόρισες Μαντλίν!

Την παραμονή  της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες συνεδρίασε η Επιτροπή  Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ . Σε αυτήν έκανε την εμφάνιση της μετά από καιρό μια φίλη από τα παλιά .

Του Μανώλη Κοττάκη

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ . Η αξιωματούχος με τις διάσημες καρφίτσες στο πέτο του ταγιέρ, η οποία πρωταγωνίστησε στον πόλεμο των Βαλκανίων στην δεκαετία του 1990 ,τότε που οι ΗΠΑ ήθελαν να εξάγουν «δημοκρατία« στην περιοχή. Η  πολιτικός που υπαγόρευσε στον Κώστα Σημίτη την Συμφωνία της Μαδρίτης και κατά έμμεση ομολογία του ιδίου σε βιβλίο του  επέβαλλε την φράση « η Τουρκία έχει νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο».

Η τσεχικής καταγωγής Ολμπράιτ στην κατάθεση της  κατά την επανεμφάνιση της ασχολήθηκε και πάλι με τα  αγαπημένα της Βαλκάνια τα οποία κατά την άποψη της από σταθεροποιούνται από την Ρωσία και την Κίνα (υποτίθεται ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας έγινε για να τις διώξουν – μάλλον απέτυχε». Η κυρία Ολμπράιτ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την εμπλοκή τους στα Βαλκάνια , έκανε λόγο για «ακμάζουσα διαφθορά»  και μίλησε για «διεφθαρμένους ηγέτες που χρησιμοποιούν τα εθνικά ζητήματα για να μείνουν στην εξουσία». Οι οποίοι σημειωτέον είναι όλοι αμερικανικής προτιμήσεως. Η δυτική Δημοκρατία αστόχησε μάλλον κατά τον εμβολιασμό της στην περιοχή .

Την επομένη της παρέμβασης της κυρίας Ολμπράιτ στην Βουλή των Αντιπροσώπων η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ  διακήρυξε στα συμπέρασμα της ότι « η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο» . Διόλου δε απίθανο σε επόμενη Σύνοδο να επεκτείνει τη συνεργασία  αυτή και στα Βαλκάνια . Τι έχουμε λοιπόν εδώ ; Στην πραγματικότητα παράδοση σκυτάλης. Αντίο Άγγελα Μέρκελ , καλωσόρισες Μαντλίν. Όπου Μέρκελ   η Ευρώπη που αποσύρεται από τα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, όπου Μαντλίν η Αμερική που φαίνεται να επιστρέφει για τα καλά στην περιοχή !

Η καγκελάριος αποχωρεί το 2021 από το αξίωμα της μετά από 16 χρόνια θητείας συμπαρασύροντας και τον  εμβληματικό Σόιμπλε. Αφήνει ένα κενό εξουσίας που δεν θα το καλύψει κανείς ηγέτης με βάση όσα γνωρίζουμε . Ούτε στην χώρα της, ούτε έξω από αυτήν . Η παλαιά Ευρώπη θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια μετά την διάσπαση του Brexit και τα περιφερειακά θέματα των Βαλκανίων και της Μεσογείου θα επιστρέψουν στους παλαιούς γνώριμους . Αυτό δεν ξέρουμε αν είναι καλό για την πατρίδα μας .

Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγκιστρώσουν τον Ερντογάν από τον Πούτιν και αφού τον πιέσουν με κυρώσεις, δίκες και άλλα προσωπικά θέματα θα τον προσεγγίσουν . Η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο ποτέ δεν ενοχλούσε  άλλωστε τις ΗΠΑ . Εξυπηρετούσε άλλωστε παγίως τα συμφέροντα τους. Ειδικά τους Δημοκρατικούς που πρωταγωνίστησαν στην γκριζοποίηση των Ιμίων.( τους είχε σταλεί χάρτης από την πρεσβεία τους στη Ρώμη ότι είναι ελληνικά αλλά τον αγνόησαν ! )  Γι αυτό εικάζεται  βασίμως ότι και τώρα θα ανεχθούν και τα παιχνίδια με τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα και  αύριο την παραβίαση του 28ου μεσημβρινού .

Ακόμη και το γεγονός ότι πρώην αξιωματούχοι της Τουρκίας άνοιξαν θέμα κυριαρχίας Αντικυθήρων με τους  ζωτικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους του Αιγαίου και με τα 12 μίλια συνδέεται . Ας σημάνουμε λοιπόν συναγερμό και για το 2021.

Το 2020 χάσαμε ήδη με το νέο δόγμα περί 6 μιλίων. Το διακύβευμα της επόμενης χρονιάς είναι  ακόμη πιο συγκλονιστικό ! Ο έλεγχος του Αρχιπελάγους που «βρέχει»  τα νησιά μας . Αυτόν απαιτούν οι Τούρκοι για να μην διασπούν εφεξής την ενότητα του ΝΑΤΟ . Να οριστούν αφεντικά της Μεσογείου .Απαιτείται η μεγίστη κινητοποίησις. Όλων . Και ξεκάθαρες εξηγήσεις . Κυρίως στις «Μαντλίν» που έρχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ