Λογοκρισία στην Ακρίτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tον Ιούνιο είχα γράψει άρθρο για τον κ. Τράγκα και τασσόμουν υπέρ του στην υπόθεση φίμωσής του για τον θαρραλέο λόγο του κατά της απόλυτης καραντίνας.

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Συγκεκριμένα, είχε απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τον σταθμό που χρόνια εργαζόταν, επειδή ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την πανδημία.

Τότε, πολλοί αριστεροί, που έχουν αποδειχτεί και οι πιο φανατικοί «καραντινάκηδες», είχαν ταχθεί υπέρ της φίμωσής του, με το σκεπτικό πως σε κρίσιμες στιγμές δεν είναι σωστό να υπάρχουν «παραπλανητικές φωνές που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο με επικίνδυνο τρόπο». Ενα άτυπο υπουργείο Αλήθειας άρχισε τότε να ξεπροβάλει, με τη σκιά του να πέφτει πάνω στα περισσότερα μέσα μαζικής επικοινωνίας, το οποίο εξανάγκαζε τους δημοσιογράφους και τους αρθρογράφους να έχουν συμβατή «κοινή γραμμή» με τις επιθυμίες της κυβέρνησης.

Προσπάθησα πολλές φορές να τονίσω τον κίνδυνο για τη δημοκρατία μας και την ελευθερία μας από αυτό το καθεστώς λογοκρισίας, που σιωπηρά όλοι μας αποδεχόμασταν, αλλά ήμουν από τους ελάχιστους που έβλεπα τέτοιον κίνδυνο. Βλέπετε, παρόλο που οι συντηρητικοί πολιτικοί μου πρόγονοι είναι αυτοί που πολέμησαν στις μάχες της Βανδέας το 1793 μ.Χ. με τις δυνάμεις του γαλλικού χριστιανικού και μοναρχικού στρατού -και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα σκεπτικιστής για τα συνολικά οφέλη της Γαλλικής Επανάστασης- πάντα με ενθουσίαζε -ως ελεύθερος άνθρωπος που είμαι- η φράση που αποδίδεται στον Βολταίρο «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Πριν από λίγες μέρες ασκήθηκε λογοκρισία στην Έλενα Ακρίτα, από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», παρόλο που η ίδια συνεργαζόταν μαζί τους 20 συναπτά έτη. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας, ήταν επειδή το άρθρο που έστειλε στήριζε τον Τσίπρα στην υπόθεση με το σπίτι του, και προφανώς δεν ήταν συμβατό με τη γενική άτυπη οδηγία για τη συμπόρευση με την κυβέρνηση. Όλοι σας γνωρίζετε ότι η κυρία Ακρίτα είναι πολιτικά απέναντί μου, σχεδόν σε κάθε θεώρηση οποιασδήποτε κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο θέμα ειλικρινά στενοχωρήθηκα πολύ που η ίδια φέρεται ότι δέχτηκε τέτοια προσβλητική συμπεριφορά από ένα ιστορικό συγκρότημα Τύπου και της ασκήθηκε λογοκρισία. Η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σε παγκόσμιους δείκτες ελευθεροτυπίας (65η θέση). Ας φροντίσουμε όλοι να εναντιωθούμε σε τέτοιες ενέργειες και να δώσουμε πνοή ελευθερίας στον ελληνικό Τύπο.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ