Διαπραγμάτευση… κατόπιν εορτής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συντριπτική πλειονότητα  του υπερήφανου ελληνικού λαού περίμενε το βέτο του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Από τον Νίκο Ι. Νικολόπουλο*

Με την απόφαση της Ε.Ε. για μη κυρώσεις στην Τουρκία, η εξωτερική πολιτική των αρίστων δείχνει τη γύμνια της. Συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις των ξένων και κάνει την υπερήφανη διαπραγμάτευση «κατόπιν εορτής».

Ας θυμηθούμε ενδεικτικά γεγονότα:

Παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Αποπομπή του Ελληνα πρωθυπουργού από την επιτροπή για τη συζήτηση του λιβυκού θέματος, αλλά τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας.
Επί μήνες παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας.
Τα γεγονότα των Βαρδουσίων
και πολλά άλλα.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μαξιμοπαίδες δεν δείχνουν να διακατέχονται από κανένα αίσθημα αξιοπρέπειας, εθνικής υπερηφάνειας και ελευθερίας.

Μπορούν να πολιτεύονται χάριν μιας ήρεμης, «ποιοτικής», «καλύτερης» ζωής σε ένα νεοοθωμανικό καθεστώς δουλείας; Οχι. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν έχουν καμιά σχέση με τις απόψεις που εκφράζουν κάποιοι παρατρεχάμενοι του Μαξίμου, που δηλώνουν απόγονοι των Οθωμανών.

Η συντριπτική πλειονότητα του υπερήφανου ελληνικού λαού περίμενε το βέτο του πρωθυπουργού… στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις προαναγγελίες του κυβερνητικού εκπρόσωπου και όλων των παπαγάλων του Μητσοτάκη ότι θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις.

Δεν υπάρχει όμως στη Σύνοδο Κορυφής ψήφισμα που να επιβάλει αυστηρές και άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία… και παρότι όφειλε να ασκήσει βέτο ο Ελληνας πρωθυπουργός στις αποφάσεις της Ε.Ε. δήλωσε πως κάναμε ένα βήμα… Δειλός, άβουλος και μοιραίος αντάμα. Ισως και γελοίος. Δεν μας είπε μπροστά η πίσω;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με όλα τα φερέφωνά της που πανηγύριζε για τις κυρώσεις που θα δάγκωναν, τώρα, έπειτα από τέσσερις μήνες ακόμα εντονότερων τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, μιλά για μια «Ευρώπη που έκανε το πρώτο βήμα και υποστηρίζει πως η απειλή κυρώσεων στην Τουρκία είναι το καλύτερο εργαλείο».

Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να πετύχει κυρώσεις στην Τουρκία, παρά το γεγονός πως προηγήθηκε ένα τετράμηνο τουρκικών σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Μητσοτάκης γύρισε στην Ελλάδα με άδεια χέρια… παρότι μία και μόνη βασική επιδίωξη είχε θέσει από καιρό, την επιβολή εμπάργκο όπλων σε βάρος της Αγκυρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για κυρώσεις που θα δαγκώνουν.
Τελικά δεν έγινε τίποτε…

Τελικά ούτε η Μέρκελ ούτε Μακρόν ούτε… ούτε… κανείς υπολογίζει τον πρόθυμο «ναι σε όλα», κακή την τύχη, πρωθυπουργό μας.

Ο Μητσοτάκης λέει σε όλους «ναι» και παίζει επικίνδυνα games σε θέματα αμυντικών συμφωνιών.

Με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα όμως ουδείς μπορεί να παίζει σε διπλά και τριπλά ταμπλό…

Ειδικά όταν έχει να κάνει με χώρες επιπέδου Γαλλίας και με ηγέτες όπως είναι ο Μακρόν!

Φθάνει το σχόλιο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποδέχθηκε, σχεδόν ειρωνικά, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιβεβαιώνει την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής.

Στην Τουρκία δεν υπάρχει απογοήτευση για τα αποτελέσματα της Συνόδου, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης… Τι άλλο να σημειώσει κάποιος, όταν τουρκικά πανηγύρια για την ευρωπαϊκή σύνοδο μεταδίδει ακόμα και ο Σκάι;

Ο Μητσοτάκης δείχνει να είναι τραγικά ανίκανος, όταν αποδέχεται να πάει στις καλένδες το γερμανικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και ακόμα χειρότερο… να σύρει την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εγγυήσεις και όρους στην πραγματοποίηση διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο. Ενα σχέδιο που προωθεί επιμόνως ο Σαρλ Μισέλ, με εντολή της Μέρκελ, και έχει αποδεχθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη η κυβέρνηση έχει εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας μας στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων και, δυστυχώς, διευκολύνει τους Ευρωπαίους να θεωρούν τις έρευνες του «Oruc Reis» ως ενέργεια χαμηλής κλίμακας και όχι προκλητική πράξη όπως οι γεωτρήσεις.

Επίσης, η φοβία ή -και το χειρότερο- οι δεσμεύσεις του Μητσοτάκη στη Μέρκελ δεν επέτρεψαν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο. Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσει, γιατί άφησε αφύλαχτα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος και επέτρεψε στην Τουρκία ανενόχλητα να παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες!

Και εμείς τι κάνουμε; «Επί των ποταμών Βαβυλώνος εκεί εκαθίσαμεν και εκλαύσαμεν εν τω μνησθήναι ημάς» των 200 ετών εξορίας μας στην «ελεύθερη Ελλάδα»…

Ο άχρηστος σε εθνικά θέματα εξομοιούται με τον προδότη. Το κακό που προξενούν είναι εξίσου σημαντικό.

Καιρός για αντίσταση, για το καλό της πατρίδας!

* πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ