Ποια Τουρκία; Την Ρωσία αφορούσαν οι κυρώσεις! Πάλι εμπαιγμός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπαιγμός από ΗΠΑ: Για τη Ρωσία και όχι για την Τουρκία ήταν οι κυρώσεις

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται το Ολυμπία όταν από την πρώτη στιγμή έγραφε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να επιδιώκει κυρώσεις κατά της Τουρκίας επειδή αγόρασε λάθος πυραύλους, αλλά για τις θηριωδίες που διαπράττει εντός αλλά και σε τέσσερις διαφορετικές χώρες εκτός. Οι δηλώσεις του Πομπέο δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν, αφού η Τουρκία για ακόμα μια φορά δεν βρέθηκε υπόλογη με τις θηριωδίες που διαπράττει κατά της ανθρωπότητας, αλλά επειδή αγόρασε ρωσικούς πυραύλους! Δηλαδή η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να διαπράττει θηριωδίες, αρκεί την επόμενη φορά να αγοράσει τους «σωστούς πυραύλους». Παγκόσμια ντροπή.

Μετά τους Ευρωπαίους φαίνεται πως μας… εμπαίζουν κυνικά και οι Αμερικανοί! Μετά τις πολυδιαφημισμένες κυρώσεις που επέβαλαν πριν από λίγα 24ωρα οι ΗΠΑ στην Τουρκία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μόνο… συγγνώμη δεν ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αντίθετα, τον διαβεβαίωσε πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Αγκυρα την περασμένη Δευτέρα εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 δεν έχουν στόχο να «εξασθενίσουν» τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας την Πέμπτη το βράδυ, ο Πομπέο υπογράμμισε ότι «σκοπός των κυρώσεων είναι να εμποδιστεί η Ρωσία να εξασφαλίσει έσοδα, πρόσβαση και επιρροή» στον τουρκικό αμυντικό μηχανισμό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κέιλ Μπράουν, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε επιπλέον ότι οι κυρώσεις αυτές «δεν έχουν σκοπό να εξασθενίσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ή το επίπεδο ετοιμότητας και το αξιόμαχο της Τουρκίας ή άλλων συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ».

Εξάλλου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «προέτρεψε την Τουρκία να διευθετήσει το πρόβλημα των S-400 κατά τρόπο σύμφωνο προς την αμυντική συνεργασία των χωρών μας επί δεκαετίες» και «να επανέλθει στην τήρηση της υποχρέωσής της ως κράτος-μέλος του NATO να αγοράζει εξοπλισμούς συμβατούς με αυτούς του NATO», όπως συμπλήρωσε ο Μπράουν.

Οι ΗΠΑ, ως γνωστόν, απαγόρευσαν εφεξής τη χορήγηση αδειών για την εξαγωγή όπλων στην τουρκική κρατική υπηρεσία που χειρίστηκε την αγορά του ρωσικού συστήματος, την SSB, ενώ η απόφαση προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων στον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ και σε άλλα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως οι κυρώσεις των Αμερικανών δεν αφορούν τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί επί τουρκικού εδάφους, αλλά επιχειρούν να «φρενάρουν» την Αγκυρα από την αγορά νέων από τους Ρώσους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποκρισίας μάλλον θεατρική πρέπει να χαρακτηριστεί η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλοντας να καταδικάσει τους Αμερικανούς λεκτικά, χάριν λαϊκής κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας του, δήλωνε πως η απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί «μια ανοιχτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ