Η κυβέρνηση αποδέχεται τουρκική κυριαρχία ανατολικά της Ρόδου-NOTAM για άσκηση μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της Κύρας Αδάμ από το militaire.gr

Η επικίνδυνη και ανεξήγητη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το 2019 να «μετατοπίσει» την περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου από το Αιγαίο στην Αν. Μεσόγειο ( επίσημη τοποθέτηση Ν. Δένδια στη Βουλή, (Οκτώβριος 2019) , λίγο μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, (Σεπτέμβριος 2019), επιτρέπει τώρα στην Τουρκία να ανακοινώνει διεθνώς ότι η περιοχή αυτή κείται αποκλειστικά και μόνον σε τουρκική κυριαρχία.

Συγκεκριμένα , όπως αποκαλύπτει το Militaire, η Τουρκία εξέδωσε τη διεθνή ΝΟΤΑΜ Α4989/20 για άσκηση σε μια τεράστια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, όπως φαίνεται στο χάρτη:

5903827D 3125 427E BFFC 5780F4FA3FCD

Το καινούργιο και άκρως επικίνδυνο στοιχείο της τουρκικής άσκησης είναι ότι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η Τουρκία εκδίδει αυτή τη ΝΟΤΑΜ για το FIR ΑΓΚΥΡΑΣ ( LTAA) και δηλώνει διεθνώς ότι η περιοχή της άσκησης κείται αποκλειστικώς σε τουρκική κυριαρχία στην Αν. Μεσόγειο. Δηλαδή η Άγκυρα εξέδωσε μόνη της τη ΝΟΤΑΜ Α 4989/20 και δεν ζήτησε από την Αθήνα την έκδοση ΝΟΤΑΜ για το τμήμα της περιοχής εντός του FIR Αθηνών, που είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας.

078391AA CEC9 438A BA53 8346F1FA2D58

Έτσι στην πράξη, η Άγκυρα εφαρμόζει την ελληνική πολιτική απόφαση από το 2019 ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου κείται στη Μεσόγειο, παρέχοντας το δικαίωμα στην Άγκυρα να διεκδικεί 12νμ χωρικά ύδατα. Και τούτο διότι από τα 1964 η Τουρκία με νόμο έχει καθορίσει 6νμ χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και 12νμ στη Μεσόγειο, ενώ η Αθήνα έχει μόνον 6νμ χωρικά ύδατα. Έτσι θέτοντας την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο, αυτομάτως δωρίζει η Αθήνα στην Τουρκία 12νμ χωρικά ύδατα στην περιοχή αυτή λόγω Μεσογείου.

Η τουρκική περιοχή τα άσκησης έχει σχεδιαστεί 6νμ από τις ακτές της Ρόδου και κάνει υπερήφανο τον πρωθυπουργό που φυλάει την κυριαρχία των 6νμ. Ωστόσο η τουρκική περιοχή της άσκησης καπακώνει- καταλαμβάνει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6-10νμ στέλνοντας στα άγραφα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή ( Νοέμβριος 20202) ότι η κυβέρνηση προασπίζει τα 10νμ του ελληνικού εναερίου χώρου και τούτο διότι ουδέποτε η κυβέρνηση ( ΥΠΕΞ ΥΕΘΑ Μεταφορών) δεν κατήγγειλε την Τουρκία στον ΙCΑΟ για να προασπίσει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10νμ.

Επίσης η περιοχή της τουρκικής άσκησης καπακώνει/καταλαμβάνει τον εναέριο χώρο μεταξύ 6-10νμ της Τερματικής Περιοχής Ελιγμών (ΤΜΑ) του αεροδρομίου της Ρόδου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών από και προς το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Το Μ. αποκαλύπτει την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α 2847/20 που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Επιπροσθέτως η Αθήνα δηλώνει ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε χωρίς συντονισμό με τηn Ελλάδα και παρά ταύτα η κυβέρνηση δεν καταγγέλλει την Τουρκία στο ΣΑ του ΟΗΕ και στον ΙCΑΟ για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, επιτρέποντας στην Τουρκία να μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα ανατολικά της Ρόδου σε τουρκική κυριαρχία των 12νμ τουρκικών χωρικών υδάτων λόγω Μεσογείου.

Η Τουρκία με την άσκηση αυτή σκοπεύει μεθοδικά και σταδιακά να εξαφανίσει τη Μεγίστη από το χάρτη. Όπως φαίνεται στο χάρτη του Μ. η Τουρκία θέτει τη Μεγίστη κάτω από ασφυκτικό κλοιό τουρκικής κυριαρχίας με αποτέλεσμα το νησί να μαραζώνει εθνικά, κυριαρχικά, πολιτικά και οικονομικά. Με άλλα λόγια να αργοσβήνει ωσάν να ήταν στην εντατική λόγω COVID-19 και να μην μπορεί να αναπνεύσει ούτε με αναπνευστήρα. Και τούτο διότι αποκόπτεται κάθε επαφή και επικοινωνία με την Ελλάδα και μένει μόνον η επικοινωνία με το Κας της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ