Η εκτίμηση Δερμιτζάκη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, το οποίο είναι εντυπωσιακό, ωστόσο οι ιοί παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά. Ο αριθμός των μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού είναι ανησυχητικός κυρίως για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

2. Είναι γενικά σπάνιο ένα νέο στέλεχος να κυριαρχεί σε περιόδους υψηλού επιπολασμού, αλλά αν υπάρχει ταχεία μετάδοση λόγω αυξημένης κυκλοφορίας και επαφών ανθρώπων, κάτι που είδαμε στο Λονδίνο, τότε ακόμη και σπάνια στελέχη μπορούν να κυριαρχήσουν τυχαία, χωρίς να διαθέτουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα.

3. Το στέλεχος υπάρχει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη βρεθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει παρόμοια επέκταση του σε άλλες χώρες, η οποία θα ήταν αναμενόμενη εάν η μεταδοτικότητα ήταν πράγματι υψηλότερη κατά 70%.

4. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι το εμβόλιο δεν θα επηρεαστεί, αλλά δεδομένου του αριθμού των μεταλλάξεων, θα ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός σχετικά με αυτήν τη δήλωση, αλλά φυσικά όλοι ελπίζουμε ότι είναι αλήθεια.

5. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους αυτό το στέλεχος κυριαρχεί στο Λονδίνο, η κατάσταση αυτή συνιστά μία προειδοποίηση ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση των μεταλλάξεων, και, όπως έχω υποστηρίξει προηγουμένως, πρέπει να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό όταν η κυκλοφορία του ιού είναι χαμηλή. Γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε γρήγορα και ενώ η κυκλοφορία του ιού είναι σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αποφύγουμε την εμφάνιση ενός ανθεκτικού στο εμβόλιο στελέχους του ιού.

6. Συμπερασματικά, πρέπει να επαγρυπνούμε και να μελετήσουμε αυτό και άλλα νέα στελέχη του ιού και τη δυναμική τους με εκτεταμένη επιδημιολογική και ιολογική ανάλυση. Θα μπορούσε αυτό το στέλεχος να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά οι αντιδράσεις είναι δυσανάλογες εκείνων που έχουν υπάρξει σε άλλα εξίσου ανησυχητικά γεγονότα. Ας είμαστε ήρεμοι και σε επαγρύπνηση, καθώς η πανδημία είναι πολύ πιο περίπλοκη από την πιθανή αύξηση της μεταδοτικότητας ενός μόνο στελέχους και η υπερβολική αντίδραση δεν βοηθά.

7. Τέλος, θέλω να συγχαρώ την πρωτοβουλία COG-UK για τη δημιουργία και την παροχή λεπτομερών δεδομένων τόσο γρήγορα. Εύχομαι όλες οι χώρες να διέθεταν παρόμοια προγράμματα που θα επέτρεπαν πολύ καλύτερο έλεγχο της πανδημίας.

Με πληροφορίες από το ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ