Αύξηση της φορολογίας των παικτών κλείνει το μάτι στον παράνομο τζόγο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, τόσο στην επίγεια όσο και στη διαδικτυακή, η ρύθμιση που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της φορολογίας που πληρώνουν οι παίκτες.

Η αύξηση της φορολογίας των παικτών έρχεται λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης νέων αδειών διαδικτυακού στοιχηματισμού και σε μια περίοδο που οι πράκτορες του ΟΠΑΠ νιώθουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των πρακτορείων επί εβδομάδες. Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως η αύξηση γίνεται χωρίς διαβούλευση και αφού πλήθος εταιριών του εξωτερικού, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για άδειες διαδικτυακού στοιχήματος.

Σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στα κέρδη που έχουν οι παίκτες ανά στήλη και ανέρχεται σε 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση τα κέρδη θα φορολογούνται ανά δελτίο, με βάση τέσσερις κλίμακες. Ο φόρος θα είναι μηδενικός για κέρδη μέχρι 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Η αύξηση της φορολογίας των παικτών προκύπτει και από την πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα κατά 5.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική έκθεση για την τροπολογία.

Οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού αλλά και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό φορολογικό καθεστώς. Στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση και από τεχνολογικής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ